Ima li života na sceni? | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Ima li života na sceni?

Vježbe iz oblikovanja Zemlje skupine BADco. u sklopu Tjedna suvremenog plesa na programu je Zagrebačkog plesnog centra.

29.05.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Kazališna skupina BADco. izvest će četvrtu u nizu premijera najnovijeg projekta Ima li života na sceni? – vježbe iz oblikovanja Zemlje u sklopu festivala Tjedan suvremenog plesa.

Predstava je svoj začetak našla u ideji terraforrminga, hipotetskog procesa preoblikovanja životnih uvjeta na nekom planetu ili svemirskom tijelu kako bi ga se učinilo sličnim Zemlji i naseljivim zemaljskim organizmima. U predstavi je taj planet kazalište, a izvedba scensko iskušavanje uspostavljanja novih životnih uvjeta, međuljudskih odnosa, ekosustava, oblika života, zajednica itd. S jedne strane, cilj predstave je reflektirati povišeni stupanj osjetljivosti za budućnost planeta Zemlje, a s druge, status stvarnosti u kazalištu. Dok se njegova socijalna i politička argumentacija sve više artikulira strašću za stvarnim, za dokumentarizmom i stvarnim ljudima na sceni, kazalište neizbježno fikcionalizira odnose među ljudima i stvarima, činjenicama i iluzijama. No paralelno tome kazalište jest uvijek svojevrsni zajednički čin, uvijek neka privremena zajednica koja ima svoje sociopoetičke posljedice.

Nova predstava BADco. umjetničko je istraživanje dva povezana skupa problema: stvaranja minimalnih uvjeta za život i činjeničnosti u kazalištu. Polazište je pitanje o posljedicama kazališne fikcionalizacije stvarnosti poput globalne ekološke krize. Stoga su se na obzoru predložaka našli umjetnički i medijski materijali od dokumentarnih snimki osvajanja svemira, preko SF proze do ekoumjetnosti. Predstava ima serijalnu strukturu čiji se segmenti mijenjaju iz prigode u prigodu, od izvedbe do izvedbe.

Izvedba je najavljena za srijedu, 29. svibnja, u 22 sata, u Zagrebačkom plesnom centru.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2013