Imaginarij pomaknutih likova | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Imaginarij pomaknutih likova

Dugometražni debi Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat uvršten je u službeni program Giornate degli autori venecijanske Mostre gdje će imati svjetsku premijeru.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Giornate degli autori, odnosno Dani autora, paralelni je program Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji pokrenut 2004. godine po uzoru na Quinzaine des Réalisateurs koji se odvija istovremeno kad i Filmski festival u Cannesu. Debitanski dugometražni igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat našao se tako u društvu s deset filmskih naslova čiji je naglasak na inovaciji, istraživanju i originalnosti. Filmska je to priča "o odrastanju i obiteljskim odnosima", a čiji članovi "doslovno žive jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila" i za koju Jušić, uz režiju, potpisuje u scenarij.

Hana Jušić iza sebe ima više kratkometražnih igranih filmova (Danijel, Zimica, Terarij, Pametnice, u koautorstvu sa Sonjom Tarokić) koji su uspjeha imali i na domaćem i na svjetskom festivalskom terenu, a njezin posljednji film Da je kuća dobra i vuk bi je imao u siječnju 2016. godine proglašen je najboljim u međunarodnoj konkurenciji London Short Film Festivala

"Ovaj film planirala sam snimiti otkad sam se odlučila baviti režijom, i u njega su utrpane sve ideje koje su godinama nastajale. Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali zapravo u sebi nosi neku snagu, i tako je nastala Marijana, glavni lik. Njezina obitelj je pak nastala iz mog imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova, a kao pozadina tu je Šibenik sa svojim specifičnim mentalitetom. Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog", ističe Jušić komentirajući uvrštenje na venecijanske Dani autora, program u kojemu su svoje filmove, među ostalima, prikazivali i Fatih Akin, Denis Villeneuve i Kim Ki-duk

Film u kojem glavnu ulogu igra Mia Petričević, uz podršku Zlatka Burića, Arijane Čuline i Nikše Butijera, nastao je u koprodukciji Kinorame, danskog Beofilma i Hrvatske radiotelevizije te uz potporu HAVC-a, Danskog filmskog instituta i Eurimagesa. 

Detaljan program Dana autora potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.07.2016

VEZANE VIJESTI

Film uvijek nađe načina da nas iznenadi

Razgovarala: Karolina Hrga

O filmu, kritici, medijima, izdavanju tiskanog časopisa i vezanim politikama razgovaramo s Tamarom Kolarić i Mariom Kozinom, urednicima filmskog časopisa Filmonaut.

Uokviriti stvarnost

Razgovarao: Luka Ostojić

O nagrađivanom filmu Terarij, vizualnom stilu njenih filmova, akademskoj karijeri i drugim temama razgovaramo s redateljicom Hanom Jušić.

Začudna lakoća prosječnosti

Piše: Iva Rosandić

Koji god žanr zasebno razmatrali, ovogodišnji Dani hrvatskog filma odlikovali su se tek prosječnošću povremeno potisnutom jačim ostvarenjima.