Imaju li sveci tijelo? | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Imaju li sveci tijelo?

Hvaljen Milan, braćo i sestre! Tim je riječima Siniša Labrović pozdravio mnoštvo novinara, aktivista i kulturnih radnika ispred Gradskoga poglavarstva.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Došao je bos, s Peščenice, noseći sliku svetoga Milana visoko, gdje se sveci jedino i nalaze. Pročitavši Psalam peti iz Biblije i izmolivši Milane naš, koji jesi na nebesima, spustio se na koljena, praćen fotoaparatima, kamerama i okupljenima, i krenuo na hodočašće oko Poglavarstva. Poglavnika ni na vidiku. Pratila ga je gomilica izražavajući uvjerenje u bol koju pritom mora osjećati. Nakon nekoliko metara betona, prelazak na travnati dio puta donio je olakšanje okupljenoj procesiji, no ne zadugo. Ostatak je puta bio betoniran.

Labroviću je brisano čelo, davano mu je vode da pije, čak je netko sugerirao brisanje rupcem koji je djevojka imala oko vrata. Klečeći je umjetnik malaksao, zastajkivao, upirao se o štap sa svetačkom slikom. Ponuđeno mu je da ga se prenese ostatak puta, odbio je. Trideset minuta Siniša je Labrović proveo na koljenima zazivajući milost svetoga Milana. Sveti nije bio ondje. Povratkom na početak puta, opisavši krug oko Milanova zemaljskoga kraljevstva, Labrović je pročitao molitvu Milanu, gospodaru života i smrti, zavjetovao se njegovu milosrđu i preporučio sebe i sve okupljene njegovoj milosti. 

Već tjednima (a tjedni se slažu u godine) traje glasna pobuna nezavisnoga kulturnog sektora grada Zagreba zbog nezakonita i netransparentna postupanja Gradskoga ureda za obrazovanje, znanost i kulturu. Na jučerašnji dogovoreni sastanak sa predstavnicima nezavisne kulturne scene iz Gradskoga poglavarstva nitko nije došao, medijski izvještaji o samovolji i klijentelizmu odabranih više nisu aktualni ni među nezavisnim glasilima. Buka, no ne i bijes, polako se stišava, kao što to uvijek biva tamo gdje ne postoji institut društvene odgovornosti. Labrović je u istoj maniri, ponizno i pokorno, izrazio stav šutljive većine. No pritom je žrtvovao svoje tijelo, jedino utočište čovjekove cjelovitosti, i jedino što mu zaista pripada.

Amen.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2012

VEZANE VIJESTI

Tko nadzire nadzirače?

Piše: Vatroslav Miloš
Kao i prijašnjih godina, nakon objave rezultata javnih potreba u kulturi, jasno je da su procedura, kriteriji i transparentnost nepoznanice u Gradu Zagrebu.

Očitovanje, očitovanje, očitovanje

Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva uputila je otvoreno pismo zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i spor

Korekcije

Održan je sastanak sa zamjenikom pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Tedijem Lušetićem, te predstavnicima Sektora za kulturu.