Impresije s rubnih pozicija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Impresije s rubnih pozicija

Tamno bijela zemlja Zlatana Vehabovića rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora.

19.07.2018 - 02.09.2018 , Zagreb - Umjetnički paviljon

Zlatan Vehabović: Gerats & Star, 2018.

  • A
  • +
  • -

Nova samostalna izložba Zlatana Vehabovića, suvremenog slikara mlađe generacije, Tamno bijela zemlja, otvara se u četvrtak 19. srpnja u 20 sati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Ciklus koji će biti predstavljen rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard, stoji u najavi izložbe. Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo umjetnik je dokumentirao fotoaparatom. Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 21 slike koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene u Umjetničkom paviljonu. I dok su prethodni Vehabovićevi ciklusi nastali na temelju interpretacije tuđih iskustava izložba Tamno bijela zemlja nastala je prema vlastitom iskustvu.

"Tamno bijela zemlja predstavlja nam Zlatana Vehabovića kao zrelog umjetnika koji je u potpunosti ovladao ne samo svojom izabranom disciplinom, već i svim koncepcijskim, produkcijskim, logističkim i komunikacijskim aspektima umjetničkog stvaralaštva, koji reguliraju i pozicioniraju umjetnikov status u aktualnoj strukturi kulturnog okruženja. Hrvatska je tako dobila još jednog umjetnika s kojim se može usporediti s kulturnim velesilama", navodi Branko Franceschi, glavni kustos izložbe, u tekstu za katalog. Izložba ostaje otvorena do 2. rujna.

U vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do petka od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 18.07.2018