Impresivna raznolikost | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Impresivna raznolikost

Tv film Sestre otvara retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande. U ciklusu će biti prikazani i ostali redateljevi igrani filmovi.

13.03.2017 - 22.03.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 13. ožujka u 18 sati retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande otvara tv film Sestre (1991.) sa sjajnom glumačkom postavom: Alma Prica, Anja Šovagović-Despot, Siniša Popović i Božidar Alić. Slijedi svečano otvaranje te projekcija Ivandina filma prvijenca Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata – koji ostaje zapamćen i po tome što je u njemu prvu glavnu filmsku ulogu odigrao Rade Šerbedžija, a odlično je taj film prošao i na festivalima, a među nagradama ističe se nagrada kritike u Berlinu. 

U ciklusu će biti prikazani i ostali redateljevi igrani filmovi: Prijeki sud iz 1978. priča o sucu prijekoga suda za talijanske okupacije, kriminalistički film s elementima nadrealizma Zločin u školi (1982.), te noviji Konjanik (2004.) i Lea i Darija (2011.), filmovi prikazani i nagrađivani ne samo na pulskom festivalu nego i na važnim međunarodnim. 

Ono što odlikuje Ivandin opus impresivna je raznolikost, s jednakom autorskom predanošću radi filmove za veliko filmsko platno kao i za televiziju, okušao se i u kazališnom radu, a u zreloj fazi karijere i u režiji telenovela, gdje je postavio vrlo visoke žanrovske standarde. Ivanda je djelatan u hrvatskoj audiovizualnoj produkciji više od četrdeset godina i, naravno, da sve te godine kako to u nas biva, kao i mnogi drugi filmski autori, nikad nije išao iz jednog igranog filma u drugi. U filmskim fondovima bivše Jugoslavije odbijeno mu je petnaestak projekata, ali on nije zastao i jadikovao, posvetio se radu na televiziji i ostvario impresivan opus. 

Za ciklus koji je ovdje posrijedi odabrano je devet televizijskih drama i filmova te jedna tv adaptacija kazališne predstave. Riječ je o Kraljevu Miroslav Krleže, slavnoj predstavi Dramskog kazališta Gavella u režiji Dina Radojevića iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Zagrebačka će publika na velikom platnu kina Tuškanac imati priliku vidjeti i odličnu tv dramu Bombaški proces koja se i danas može gledati s posebnim interesom zahvaljujući dramatskoj napetosti djela koje se bavi legendarnim suđenjem Josipu Brozu za ilegalni rad Komunističke partije 1928. u Zagrebu kada ga je magistralno branio poslije čuveni odvjetnik Ivo Politeo. Svakako među Ivandinim uspjelim ostvarenjima valja spomenuti i fantastičnu tv dramu Nocturno, sjajnu adaptaciju istoimene novele Ksavera Šandora Đalskoga s Radom Šerbedžijom i Milenom Dravić u glavnim ulogama koja je kasnije prebačena na film pod naslovom Noć poslije smrti, te je prikazivan u kinima. U Dugom putovanju u bijelo 1976. prvi se put na ekranu pojavljuje . Ta snažna obiteljska drama uspješno je predstavljala Jugoslavensku televiziju na Prix Italia. Na programu je i Pet mrtvih adresa, potpuno ženski film s odličnom Božidarkom Frajt… 

Na programu je i jedan dokumentarac - Poezija i revolucija - studentski štrajk 71. Naime, nakon igranog prvijenca 1971. godine, u vrijeme povijesnoga studentskoga štrajka u Zagrebu, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je filmskim kamerama pratiti štrajk. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i suđeni, milicija je bunkerirala snimljeni materijal. Trideset godina nakon tih događaja dio originalnoga materijala je pronađen pa je Branko Ivanda dovršio rečeni film u produkciji dokumentarističke kuće FACTUM. 

Ulaznica je 10 kuna, za članove FP besplatna.

Više o programu potražite ovdje

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.03.2017