Improvizacije na uglednom festivalu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Improvizacije na uglednom festivalu

Kratkometražni igrani film Darija Juričana Imaš ti neku priču? u produkciji Blank_filmskog inkubatora uvršten je u natjecateljski program 64. međunarodnog filmskog festivala u Locarnu

  • A
  • +
  • -
Imaš ti neku priču? snimljen je u jednom kadru, a prati seksualnu i emocionalnu igru mačke i miša između muškarca i žene na krevetu spavaće sobe. Film je rezultat desetomjesečnog improvizacijskog rada s glumcima Ivanom Krizmanić i Bojanom Navojcem, a, kako kaže ekipa filma, "priča je profunkcionirala tek kada su odlučili biti brutalno iskreni i uložiti u film visoke uloge". Film je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma, gdje je pohvaljen za hrabrost u pristupu temi, a žiri je istaknuo nastup Bojana Navojeca.

Redatelj Dario Juričan diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmski zanat je ispekao na London Film Academy. Trenutno radi kao redatelj i producent u filmskoj udruzi Blank_filmski inkubator, a također je izdavač filmskog časopisa Filmonaut.

Međunarodni filmski festival u Locarnu je 'A' festival s dugom tradicijom održavanja koji svojim programima podupire radove nadolazećih filmskih talenata. Kroz više od šest desetljeća postojanja dobio je reputaciju "festivala otkrića", a kroz program "Leopardi sutrašnjice" publici i kritici predstavio je autore poput Fatiha Akina, Paula Thomasa Andersona i Françoisa Ozona.

Uvrštenje filma Imaš ti neku priču? u program kratkog metra "Leopardi sutrašnjice" (Concorso Pardi di domani) također znači i predselekcijsku nominaciju za nagradu Oscar za najbolji kratkometražni film te Europsku nagradu za kratki film.

Izvor: HAVC
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.07.2011