Improviziranim metodama | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Improviziranim metodama

U sklopu izložbe Arte Útil umjetnica Dina Rončević predstavlja svoje recentne radove i projekt Stažiranje - štakorica.

15.05.2015 , Zagreb - Galerija Nova

"Nakon što kupimo motor, prebacit ću ga na svoje ime, odabrati curu s kojom želim raditi i za koju znam da voli motore, i počet ćemo zajedno raditi na njemu. Kako se vozi motor, kako se obavlja redovni servis, kako se motor diže s poda? Podijelit ćemo neke linkove na kojima se mogu saznati informacije o servisiranju upravo tog modela motora i pronaći rezervni dijelovi. Vozit ćemo se tamo gdje nema policije, učit ćemo koristiti alat i morat se snaći u situacijama gdje nemamo ili novaca ili znanja da stvar dovedemo u funkcionalno stanje. Kada se uvjerim da je druga cura spremna samostalno donosti odluke vezane za motor, prebacit ću ga na njezino ime dok se ona obvezuje cijeli proces ponoviti, ili ga, pak, drugačije izvesti s trećom curom. Treća će se obvezati raditi sa četvrtom...

Naziv rada dolazi od termina 'rat bike' koji se odnosi na motore koji su se s vremenom počeli raspadati, ali ih vlasnici 'krpaju' raznim improviziranim metodama. U ovom odnosu ona koja podučava nije stručnjakinja u području, već amaterka i inicijatorica, ona koja ima tek uvjete da započne upravo taj odnos. Inicijatorica je štakorica, bas kao i njena pripravnica", stoji u najavi predavanja.

Dina Rončević (1984.) je umjetnica iz Zagreba. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao diplomski rad na Odsjeku animacije i novih medija napravila je profesionalnu prekvalifikaciju za automehaničarku (2010.). Radila je na filmovima kao lutka i stop animatorica, kao pripravnica u više auto/moto radiona, izlagala je i izvodila performanse na brojnim izložbama i festivalima u Europi, sudjelovala je na umjetničkim rezidencijama u Meksiku (CANTE, 2012.) i kao dobitnica nagrade Radoslav Putar u New Yorku (ISCP, 2013.). Bila je sudionica na projektu svojih mentora, Bik Van der Pol, 2014. godine na 31. Sao Paulo bijenalu. Trenutno završava diplomski studij na odsjeku Art and learning Sandberg Instituta u Amsterdamu.

Razgovor s umjetnicom bit će održan u petak, 15. svibnja, u Galeriji Nova, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2015