Impulse festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Impulse festival

Impulse je višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta.

17.03.2014 - 26.03.2014 , Rijeka - Više lokacija u središtu grada

FOTO: Morana Komljenović, Posljednjih 100

  • A
  • +
  • -

Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje (koncerti, filmovi, likovna umjetnost, tribine) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanje glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvara nove, drugačije poglede na samu glazbu, te općenito na koncertnu i klupsku kulturu. Music is Everywhere tako je slogan je festivala koji na jednostavan i međunarodni način komunicira, ali i zaokružuje programsku shemu festivala. Impulse je ujedno i projekt kojim započinje suradnja između udruge Diston i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, koji su ujedno i organizatori Impulse festivala.

Službeno otvorenje samog festivala Impulse održat će se u ponedjeljak, 17. ožujka od 20 sati u Malom salonu gdje nam zahvaljujući kolektivu Dis-patch iz Beograda po prvi puta u Hrvatsku dolazi izložba znakovito naslovaljena CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation. Jedna od glavnih ideja izložbe je da se ne bavi glazbom i glazbenicima, već da vizualni svijet (dizajn ploča, plakata, CD-ova…) glazbene izdavačke kuće Constellation Records (Tindersticks, Godspeed You! Black Emperor, Vic Chessnut...) samostalno dobije tretman koji zaslužuje, a publici se pruži prilika da po prvi put ikada pogleda ovaj kompletan opus u jednom prostoru.  

U koncertnom dijelu festivala tu je gostovanje Mikea Watta. Vječito nasmijani i dobroćudni brko u kariranoj košulji, živuća je legenda i ikona američkog rock'n'roll podzemlja. Mike Watt je na rasporedu u utorak, 18. ožujka u Klubu (Beertija) Rijeka. Klub Život bit će domaćin nastupa vokalno-slikovno-instrumentalnog benda Žen iz Zagreba u petak 21. ožujka, s početkom u 23.30 sati. Njihovu glazbu najbolje je opisati kao spoj kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rocka, ali njihova glazba se kreće u žanrovskom smjeru stvaranja potpuno novog glazbeno-vizualnog pravca. 

Jedan od željenih ciljeva festivala je međusobno povezivanja sličnih i srodnih kako osoba tako i organizacija koji se bave glazbom, stoga su organizirane dvije tribine koje će adresirati aktualna pitanja u lokalnom kao i širem kontekstu. Tribina Autorska prava u glazbi na rasporedu je u srijedu 19. ožujka, u 19 sati u klubu Palach, dok je tribina Izazovi klupske glazbene scene na redu 22. ožujka, s početkom u 19 sati.

Filmski dio festivala Impulse u Art-kino Croatia dovodi dva odlična glazbena dokumentarca: prvi, Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart na rasporedu je u utorak, 25. ožujka u 18 sati a bavi se radom i životom Granta Harta, jednog od najutjecajnijih glazbenika posljednjih 30 godina. U srijedu, 26. ožujka u 20 sati riječka publika ima priliku pobliže upoznati Damira Avdića u nagrađivanom dokumentarcu redatelja Dušana Moraveca Pravi čovjek za kapitalizam. U klubu Palach 22. ožujka bit će održana premijera dokumentarnog filma Posljednjih 100, riječke redateljice Morane Komljenović koji prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnog riječkog kluba Palach. 

Bogat subotnji program 22. ožujka započinje od 12 sati sajmom ploča u Kružnoj ulici, a navečer završava posebnim programom pod nazivom Radijski DJ session by N.M.Bangavi. U ponedjeljak, 24. ožujka u Palachu će biti održan osvrt na rad engleskog kantautora Nicka Drakea, a povod za to je četrdeseta godišnjica njegove smrti. Glazbenom osvrtu svojim nastupom pridružit će se akustični freak-folk one-man projekt Pjover.

Festival zajednički organiziraju Udruga Diston i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a partneri u provedbi programa su MMSU Rijeka, Art-kino Croatia, Dis-patch kolektiv Beograd, Udruga RARE Vinkovci, Glazbeni Centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Omladinski hostel u Rijeci. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.03.2014