Individualni postupak postaje javni čin | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Individualni postupak postaje javni čin

Baveći se fenomenom kulturne politike i kulturnih modela kao odraza društvene stvarnosti i sveukupnog načina razmišljanja, umjetnik Dragan Vojvodić kreira projekt Teške reči.

04.03.2019 - 17.03.2019 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)

FOTO: Ljiljana Maletin, Fuck the system, instalacija od stolova, USF Verftet, Bergen, Norveška, 2015.

U ponedjeljak, 4. ožujka u Galeriji Prozori otvara se izložba Dragana Vojvodića Teške reči

"Baveći se fenomenom kulturne politike i kulturnih modela kao odraza društvene stvarnosti i sveukupnog načina razmišljanja, novosadski umetnik Dragan Vojvodić (1965) u zagrebačkoj Galeriji Prozori kreira projekat pod nazivom Teške reči. Kritički se odnoseći prema vladajućim kulturnim politikama i urušenom sistemu vrednosti, autor postupkom shreddinga dekonstruiše tekstove iz dnevnih, štampanih medija, poništava njihov dnevno-politički, ideološki diskurs i uspostavlja novi semantički prostor u koji, postupkom citatnosti, upisuje narative u obliku stejtmenata. Takođe, primenjujući stvaralačke postupke kolaža, montaže, fragmentacije i aproprijacije, Vojvodić citate preuzete iz muzike, filma ili književnosti inkorporira u nov vizuelni (galerijski) kontekst čime oni postaju neka vrsta tekstualne slike ili deluju supkulturalno (poput grafita). Izbor materijala (dnevne novine) kao i izbor i karakter preuzetih citata (narativa) predstavlja svojevrsnu poruku i komentar koji kazuje autorov lični odnos prema aktuelnoj kulturnoj i društvenoj stvarnosti. A kako ostvaruje direktnu komunikaciju sa posmatračem, njegov individualni umetnički postupak, ujedno postaje i javni čin", stoji u predgovoru Ljiljane Maletin.

Dragan Vojvodić (1965) je multimedijalni umjetnik. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izražava se kroz različite medije (performans, instalacije, in situ, video, fotografija, skulptura, slika), a svoju umjetničku praksu zasniva na vlastitim egzistencijalnim situacijama, kao i na komunikaciji s različitim akterima i pojavama u svijetu suvremene umjetnosti.

U 19 sati održat će se razgovor s umjetnikom, a u 20 sati otvorenje izložbe.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 28.02.2019