Industrija i život | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Industrija i život

Izložbom Aktivna memorija Marijan Crtalić predstavit će novu seriju radova, razgovora, tekstova i dokumenta.

08.09.2015 - 17.09.2015 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

Radove koji će biti predstavljeni na izložbi Marijan Crtalić je prikupio i producirao u svojem višegodišnjem kontinuiranom radu na istraživanju funkcioniranja samoupravljanja i radničkih prava u bivšoj Jugoslaviji na primjeru Željezare Sisak. Već niz godina prikuplja svu moguću fizičku dokumentaciju vezanu uz Željezaru, ali prikuplja i iskaze nekih od nekadašnjih 15 000 radnika i njihovih obitelji, te raznih drugih protagonista čiji su životi bili čvrsto vezani uz sudbinu Željezare, njezinog uspjeha, i propasti nakon privatizacije.

Željezara Sisak bila je pokretač gospodarskog i društvenog razvoja grada Siska i njegove okolice, a na razne načine je obilježila i pomogla kulturnu proizvodnju i kulturnu atmosferu u gradu. Danas su nekadašnji radnici žrtve nezaposlenosti, siromaštva i očajne situacije koja danas Sisak zajedno sa županijom čini jednim od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj.

U formi svojevrsnog multimedijskog pregleda ogromnog prikupljenog materijala zastupljeni su ovaj puta intervjui s raznim protagonistima nekadašnjeg, ali i današnjeg željezarskog života. Istraživanje i njegove glavne teme temelje se na odrednicama koje su Crtaliću bitne cjelokupnom željezarskom životnom i proizvodnom organizmu, a to su kulturne aktivnosti odnosno željezarski utjecaj i sudjelovanje u stvaranju civilnog života radnika i njihovih obitelji.

Marijan Crtalić (Sisak, 1968.), multimedijski umjetnik, 2007. godine je pokrenuo projekt Nevidljivi Sisak iz kojeg su se razvili projekti Mogućnost otpora i festival Željezara. Za svoj rad višestruko je nagrađivan. 

Izložba će biti otvorena od 8. do 17. rujna u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.09.2015