Infrastrukture kulture | kulturpunkt

Najave Seminar

<

Infrastrukture kulture

Na koji se način transformacija organizacije rada odrazila na kulturnu proizvodnju, a onda i upravljanje prostorom? Saznajte na regionalnom seminaru u Bazi.

11.11.2017 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11
  • A
  • +
  • -

Infrastruktura je jezično i fizičko čedo modernizacije, pojednostavljeno rečeno: osnovna mreža za nove uvjete življenja, organizaciju života i rada koju vežemo uz industrijske i tehnološke revolucije od devetnaestog stoljeća na ovamo. Pod infrastrukturom i danas prvenstveno mislimo na promet, telekomunikacije, električnu mrežu, vodoopskrbu i nove, nešto manje vidljive, infrastrukturne oblike poput mikrovalova, satelita, ali i novih sustava upravljanja vremenom, prostorom i organizacijom rada. Uz taj period razvoja vezan je i termin "državne infrastrukture" koji je podrazumijevao da svom tom mrežom upravlja upravo država kao najracionalnija instanca, da bi se od sedamdesetih prvo na Zapadu, a od devedesetih i u postsocijalističkim zemljama, infrastruktura polako počela prepuštati privatnom upravljanju i interesu, uz poslovično slabljenje države i u tom segmentu.

"Za svrhe ovog jednodnevnog seminara termin infrastrukture pokušali smo "primijeniti" na polje kulture, odnosno proizvodnje u kulturi i umjetnosti koji su često (zajedno sa obrazovanjem, znanošću, socijalnom skrbi) ostajali izvan uskog poimanja infrastrukture kao tek fizičke mreže koja nam olakšava život, omogućuje bržu razmjenu i efikasniju komunikaciju. Pitanje, koje smo si stoga kao polazište seminara postavili, glasi: kako su sve ove transformacije i dinamike utjecale na polje kulture i njenu osnovnu infrastrukturu – prostor? Na koji se način transformacija organizacije rada odrazila na kulturnu proizvodnju, a onda i upravljanje prostorom? Je li država kao upravljač infrastrukturom "završena priča" ili sudionik u novim upravljačkim mehanizmima vođenim porivima racionalizacije s iracionalnim efektima? Na koji način su svi ovi procesi vidljivi u kontekstima koji nisu više "zajednički" zadnjih 27 godina? Cilj seminara je da kroz različite formate (predavanje, razgovore, izvedbene forme) otvorimo aspekte "infrastrukturnog" promatranja kulture kao polazišta za buduće nadgradnje", najava je organizatora seminara, [BLOK] - Lokalne baze za osvježavanje kulture i Marija Kikaša.

Program seminara Infrastrukture kulture koji će se održati u Bazi, 11. studenog, od 12 do 21 sat, uključuje uvod Marija Kikaša, predavanja Lidije Krienzer-Radojević, Miloša Miletića (Dom kulture Studentski grad), Izidora Baršija (Tvornica Rog), Ines Tanović (Ja sam muzej), Mile Pavićević te zaključni razgovor i diskusiju u kojoj sudjeluju Marta Kiš (Kultura promjene SC-a Zagreb), Ivana Rončević i Ana Jelušić (Plenum Zagrebačkog plesnog centra), a moderira Mario Kikaš. 

Detalje potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.11.2017