Inhabitants of generic places | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Inhabitants of generic places

Igor Eškinja koristi reduciranje materijala kako bi naglasio prostor i dematerijalizaciju kao dio umjetničkog djela.

04.11.2011 - 20.11.2011
U No Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, 4. studenog u 18 sati, bit će otvorena izložba Igora Eškinje pod nazivom Inhabitants of generic places. Izložba, koja je organizirana u suradnji sa bečkim Bank Austria Kunstforumom, ostaje otvorena do 20. studenoga.

"Radovi Igora Eškinje vizualno iritiraju. Promatrače sučeljavaju s mogućnostima ali i granicama njihova opažanja i tako ih neposredno fenomenološki obvezuju da preispitaju svoj odnos prema vidljivome svijetu i njegovoj medijalnoj reprezentaciji. Eškinja uz pomoć iznimno reduciranog repertoara formi i jednostavnih potrošnih materijala – trake za pakiranje, foto-papira ili prašine – u izložbenom prostoru realizira precizne akcente koji su koncentrirani na prijelazu između dvo- i trodimenzionalnog oblika i neprekidno se kreću između čulno shvatljive stvarnosti i imaginacije, materijalnosti i dematerijalizacije…

…Igra opažanja fotografija posebno je primjetna u dijalogu s instalacijama u izložbenom prostoru koje dopuštaju velik broj kutova promatranja te tako pokazuju svoju konstrukciju. Za svoju samostalnu izložbu u trezoru Bank Austria Kunstforum i No galerije MSU-a Igor Eškinja je konstruirao tri instalacije od fotografskog papira koje su na zidove postavljene u različitim visinama i razmotavaju se po podu. Kao površina po kojoj se može pisati po volji taj fotografski papir nalikuje projekcijskoj foliji i nudi imaginativni okvir za promatranje stvari oslobođenih njihova izvornog konteksta – utoliko ona za fotografiju znači ono što white cube znači za umjetnost…" napisala je kustosica Haike Eipeldauer u predgovoru izložbi. 

 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.11.2011