Inkubacija mladoga zvuka | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Inkubacija mladoga zvuka

Sound art Inkubator programski je novitet u sklopu Galerije Močvara.

  • A
  • +
  • -

Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse osmislili su Sound art Inkubator, produkcijski projekt usmjeren realizaciji novih umjetničkih projekata mladih autora koji se na različite načine bave zvukom, od field recordinga preko DIY instrumenata i sound performansa do biohakiranja. Inkubator u prvoj fazi, od 18. do 23. ožujka, obuhvaća produkcijsku radionicu, sastanke, suradnje i druženja te finalno javno predstavljanje rezultata inkubacije.

Projektni natječaj bio je upućen mladim autorima te likovnim i umjetničkim akademijama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Močvarne kustosice Ena Hodžić, Ivana Jelača i Tereza Teklić odlučile su sound artom inkubirati nove radove mladih, još nedovoljno prepoznatih umjetnika, iza kojih stoji malo iskustva i još manje sredstava. U Galeriji Močvara neafirmirani će autori moći realizirati produkcijski zahtjevnije novomedijske umjetničke ideje, upravo one koje "akademci" rijetko kad mogu pretočiti iz faze koncepta u finalnu i konkretnu fazu. Cilj je Inkubatora puna realizacija odabranih grupnih ili individualnih radova, no producirani radovi predstavit će se u kontekstu onih pristiglih na natječaj, a finalno grupno izlaganje potaknut će i slobodnu i neformalnu razmjenu ideja putem upoznavanja, druženja i uspostave novih kreativnih suradnji. Mlade su umjetničke snage izabrane za prvi Inkubator Tin Dožić, Kruno Jošt, Ivan Jovanovac, Sanja Jovanović, Gjino Šutić i Tamara Tokić.

Sound art kao programska osnova posljednje dvije godine Galerije Močvara ostaje temelj i ovoga projekta. Taj je transdisciplinarni dio scene kod nas još uvijek nedovoljno prepoznat i zastupljen, smatraju organizatori, iako su na međunarodnoj razini upravo sound art projekti često najzanimljiviji i najatraktivniji. Live predstavljanje novih umjetničkih projekata mladih autora na rasporedu je u subotu, 23. ožujka, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

KP / POGON / Ilustracija: Ivan Jovanovac

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2013