Inovacije u eko-arhitekturi | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Inovacije u eko-arhitekturi

Predavanje Cristian Suaua, stručnjaka u području eksperimentalne arhitekture, održava se 3. veljače u DAZ-u.

03.02.2012 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -
Cristian Suau španjolski je arhitekt s britanskom adresom, osnivač studija Ecofabrica, a hrvatskim je studentima poznat s radionica Mittelmeerland u Dubrovniku i Maroku. U  tjednu od 29. siječnja do 3. veljače u Dubrovniku vodi međunarodnu radionicu Cinema architecture

Suau je doktorirao arhitekturu na ETSAB-u u Barceloni i ima dugogodišnje međunarodno iskustvo u nastavi i istraživanjima u području eksperimentalne arhitekture, teoriji suvremene arhitekture i održivom urbanizmu u Europi i Latinskoj Americi. Bio je voditelj projekata u OMA-i u Rottedamu i osvojio je niz arhitektonskih natječaja – među ostalima EUROPAN. Realizira se u stambenoj arhitekturi, urbanističkim projektima i konzultantskim poslovima. Od 2007. predaje arhitektonsko projektiranje na Welsh school of architecture (WSA) te vodi nevladinu udrugu RECICLARQ u Barceloni i grupu ECOFABRICA.

"Prostor je ograničeni resurs, pogotovo u gradovima. Prema riječima kipara Richarda Serre,  "do najvećeg pomaka u povijesti skulpture 20. stoljeća došlo je kada je ukinut pijedestal". Kako se to referira na arhitekturu? Što se dešava kada se zgradi maknu temelji? Da li se s manjom težinom i arhitektura smanjuje? Može li postati manja i laganija? Minimaliziranje ne znači samo smanjivanje već i ukidanje suvišnog i nepotrebnog. Što je onda potrebno uzeti u obzir prilikom projektiranja? Istraživanje kompaktnog projektiranja prije svega mora definirati potencijalne prepreke; istražiti moguće prostorne okvire i zatim potražiti potencijalne napredne tehnologije koje se mogu aplicirati na okvire i kožu. Smisao kompaktne arhitekture je ponovna kvalifikacija osjećaja manjeg u svakodnevnom životu i učinkovita je u smislu da čini više s manje", stoji u najavi predavanja.

Predavanje započinje u 19 sati

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.02.2012