Inovativne prakse | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Inovativne prakse

Na simpoziju Potpora umjetnosti: raznolike europske prakse ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je promjene u načinima financiranja kulturne proizvodnje.

Na simpoziju Potpora umjetnosti: raznolike europske prakse u Hrvatskom novinarskom domu govornici iz europskih zemalja i Hrvatske predstavili su institucije i zaklade, njihove raznolike prakse i pristupe u podupiranju umjetnosti. Simpozij su organizirali EUNIC – Mreža europskih kulturnih instituta (British Council, Goethe-Institut Kroatien, Instituto Camões, Institut Français, Istituto Italiano di Cultura i Österreichisches Kulturforum) u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i POGON – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade. Uvodne su govore održali Georg-Christian Lack, predstavnik EUNIC-a, i Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, koja je europskoj i domaćoj publici predstavila dosadašnje načine financiranja kulturnih djelatnosti te najavila nove modele u budućnosti.

''Financiranje kulture u Hrvatskoj, gotovo isključivo ovisno o državnim i gradskim proračunima, porazna je situacija koju je potrebno promijeniti'', izjavila je ministrica, a kao preduvjet uvođenja inovativnih praksi u financiranje kulture navela je postojanje budućih zakonskih temelja kako bi se uspostavili ravnopravni odnosi sudionika svih onih koji proizvode umjetnosti i kulturu. Projekcije Ministarstva kulture u budućnosti bi obuhvatile dva puta: potraživanje privatne inicijative i poticaje poduzetnicima. ''No, u zemlji koja nema tradiciju zaklada i privatnog financiranja temeljenog na postojanju sustavnog paketa poreznih poticaja, financiranje iz privatnih izvora teško da bi moglo imati većih efekata, dok drugu inicijativu koči nerazumijevanje financijskog sektora, odnosno, banaka kada je riječ o posebnim kreditnim lancima koji bi bili namijenjeni kulturnoj djelatnosti'', ocijenila je Zlatar Violić. Također, u sustavu proračunskog financiranja u sljedeće bi četiri godine trebali ostati samo arhivi, biblioteke i muzeji od nacionalne važnosti. Kao jedan je od prioriteta ovoga ministarstva najavljeno je razvijanje sustava neprofitnog i nekomercijalnog obrazovanja u kulturi.

O aktualnim trendovima austrijske, talijanske, hrvatske i njemačke kulturne politike govorili su Manon Bursian, Christina Marchi, João Bonifácio Serra, Monique Veaute, Dea Vidović, Michael Wimmer i Gillian Wolfe.

KP / mink

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.02.2013