Inovativni režijski pristupi | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Inovativni režijski pristupi

Dokumentarni filmovi Tatjane Božić, Dane Komljena i Petre Seliškar te kratkometražni igrani Sonje Tarokić bit će prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

  • A
  • +
  • -

Četiri hrvatska filma bit će prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, čije se 43. izdanje održava od 22. siječnja do 2. veljače. U natjecateljskom programu igranog filma svoju će svjetsku premijeru imati dugometražni dokumentarni film Ljubavna odiseja Tatjane Božić, a na festivalu će biti prikazani i Tlo pod nogama Sonje Tarokić, Sitna ptica Dane Komljena i Mama Europa Petre Seliškar.

Dugometražni natjecateljski program Rotterdama prikazuje filmove koji su svojim autorima prva ili druga ostvarenja u profesionalnoj karijeri. Selekcija ima naglasak na rodnim hibridima te inovativnom, često i avangardnom režijskom pristupu. Nizozemsko-hrvatska koprodukcija Ljubavna odiseja dugometražni je prvijenac Tatjane Božić, opisan kao (tragi)komični i beskompromisni pokušaj redateljice da kroz preispitivanje prošlih ljubavnih veza spasi onu u kojoj se trenutno nalazi. Hrvatski koproducent filma je Factum, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U nenatjecateljskim programima Rotterdama bit će prikazana još tri hrvatska filma. U programu Spectrum Shorts svoju će svjetsku premijeru imati i kratkometražni igrani Tlo pod nogama redateljice Sonje Tarokić, priča o prešućivanim financijskim problemima koji uzrokuju krizu i raspad jedne obitelji. Film je nastao u produkciji kuće R44 i sufinanciran je sredstvima HAVC-a. U istom programu bit će prikazana i hrvatsko-srpska koprodukcija Sitna ptica redatelja Dane Komljena, intimni esej o osobnom gubitku koji je već prikazan u natjecateljskim programima na festivalima FID Marseille i 25 FPS. Hrvatski koproducent filma je Restart.

U programu Signals Regained, čija je jedna od ovogodišnjih sekcija tematski posvećena sadašnjoj i budućoj Europi kao društveno-političkom konceptu, bit će prikazana Mama Europa, slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Petre Seliškar, također s Restartom kao hrvatskim koproducentom. Film je osobna priča redateljice i njezine četverogodišnje kćeri Terre, a govori o putovanju po jugoistočnoj Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena.

Izvor: HAVC / Fotografija: Dane Komljen, Sitna ptica

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2014