Inovativno korištenje filmskog jezika | kulturpunkt

Najave Festival

<

Inovativno korištenje filmskog jezika

Program 22. Splitskog filmskog festivala bazira se na izboru iz recentne svjetske produkcije, a promovira inovativna, kreativna, osobna i eksperimentalna ostvarenja svih žanrova.

09.09.2017 - 16.09.2017 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

U Splitu se od 9. do 16. rujna održava 22. Splitski filmski festival. U osam dana na festivalu otvorenom svekolikim filmskim formama, sadržajima i raznim kinematografijama, prikazuje se velik broj filmova etabliranih redatelja, debitanata i novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja. Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Nove medije, Hommage i Next door, dok se u posebnom dijelu programa održavaju radionice i predavanja koje vode domaći i strani gosti STFF-a. 

Tema ovogodišnjeg festivala je (okrutna) stvarnost>< virtualna (stvarnost), a na tu temu u konkurenciji dugometražnog filma prikazuje se film austrijskog redatelja Virgila Widricha Noć od tisuću sati, koji je u potpunosti sniman koristeći virtualnu scenografiju back projekcijom. U dugometražnom filmu DHOGS, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja. 

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavlja kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura. Hovagimyan će također, kao dio posebnog programa, održati predavanje pod nazivom Augmented reality – kako ja to radim

Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom Uliks i dokumentarcem Film prije filma. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film Dan slikara.  U  spomen na Toma Gotovca u segmentu Hommage bit će prikazan i kratki videozapis Usputne priče – Božji prst Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika. 

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom Gruba stvarnost/Poetska stvarnost. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.08.2017