Inspiracija za aktivaciju | kulturpunkt

Inspiracija za aktivaciju

Kroz različite tipove radioničkih programa, projekt Žene mašine promiče stvaralaštvo žena u okviru "uradi-sam" kulture stvaranja i djelovanja.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Živ Žar Žur kreativni je kolektiv u čiji šarolik spektar aktivnosti spada organizacija i promocija koncerata, jam sessiona i različitih tipova radionica, pri čemu sve imaju snažno uporište u DIY kulturi. Na "uradi-sam" principima temelji se i njihov novi projekt Žene mašine koji promiče kreativno stvaralaštvo žena, posebno u manjim, geografski dislociranim sredinama ili onima u kojima postoji prostor za razvoj alternativnih pristupa kulturi. Projekt je stoga osmišljen kao suradnja kolektiva s kninskom Udrugom kreativnog alternativnog razvoja kulture Atribut, pulskom Udrugom Seasplash te Udrugom za društveni razvoj KA-MATRIX iz Karlovca, a provodi se kroz programsku razmjenu i suradnju mreže Clubture.

Prva postaja Žena mašina je Karlovac, odnosno Urbani park Hrvatskog doma gdje se od 25. do 27. lipnja održava niz radionica te koncert audio-vizualnog projekta ŽEN čiji se sastav preklapa s članicama kolektiva Živ Žar Žur. Radionicu sitotiska koja otvara program vodi Eva Badanjak, glazbenica, ilustratorica i dizajnerica koja se sitotiskom bavi od 2012. godine, samostalno i u sklopu Sito(s)tisak radione u sklopu AKC Medika. Sudionicima radionice predstavit će tehniku manualnog tiskanja sitotiskom na papir i tkaninu, posebno korisna glazbenicima i glazbenicama te članovima i članicama kolektiva zainteresiranima za izrađivanje vlastitih promotivnih materijala.

Radionicu VJ-inga vodi multimedijalna umjetnica Tanja Minarik, a namijenjena je svima koji imaju interes za video projekcije, bez obzira na prethodno iskustvo. Svrha je radionice da polaznike uvede u svijet VJ-inga kroz vizualnu igru analognih i digitalnih projekcija, uz kreativno kombiniranje grafoskopa, projektora i računala. Na radionici etno pjevanja polaznici i polaznice imaju priliku od Tajane Josimović metodom "po sluhu" naučiti nekoliko tradicijskih pjesma iz regije, a osim toga učit će se tehnike zagrijavanja glasa i upjevanja. Kako navode organizatorice, "kompletan program izvode žene koje su vještinu koju podučavaju velikim dijelom stekle samostalnom, vaninstitucionalnom edukacijom, te osim prenošenja konkretnog znanja žele inspirirati sve, a pogotovo druge žene, da počnu i/ili nastave stvarati umjetnost".

Cilj je projekta predstaviti mogućnosti DIY stvaralaštva te potaknuti razvoj "uradi-sam" kulture u različitim sredinama, s različitim publikama. Nakon Karlovca projekt tako putuje u Knin, a zatim i u Pulu. Raspored i detaljan opis radionica prvog stajališta turneje Žena mašina potražite ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 25.06.2021

VEZANE VIJESTI

Participacijom protiv diskriminacije

Piše: Ivana Pejić

Radionicama u sklopu projekta OOM nastoji se potaknuti raznovrsnost sadržaja i participacije u otvorenim digitalnim dobrima u području kulture i civilnog društva.

Odgoj jedne scene i jedne generacije

Pišu: Dunja Kučinac i Nikola Mokrović
Fanzini su služili kao vezivno tkivo među ljudima, stvarali su prostor za komunikaciju pod vlastitim uvjetima i na taj način oblikovali jednu privremenu, raštrkanu zajednicu.

Muke po nezavisnom izdavaštvu

Piše: Antonela Marušić
Nezavisno izdavaštvo i glazbena scena: što nose diskografski ugovori i je li samizdat najbolje rješenje?