Integracija i tolerancija | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Integracija i tolerancija

U sklopu projekta Azil u Hrvatskoj - zaštita ljudskosti najavljeno je predavanje Lokalna zajednica i otpori izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila.

10.03.2015 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Susret se bavi otporima izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila kroz europske i hrvatske primjere. Prezentira se istraživanje protesta protiv izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini iz 2004. godine pomoću kojih je lokalna inicijativa odbila otvaranje prihvatilišta. Ovaj je protest značajan jer je po prvi put doveo pitanje azila u središte medijske pozornosti i ukazao na pozicioniranje države, lijevog i desnog civilnog društva prema institutu azila. Slučaj Stubičke Slatine usto ukazuje na neke od ključnih problema u odabiru lokacije prihvatilišta, kao i u procesu uklapanja prihvatilišta u lokalnu zajednicu. Na predavanju će se razmatrati moguća rješenja koja bi mogla pridonijeti ublažavanju budućih otpora prema prihvatilištima za tražitelje azila. Gost predavanja je dr. sc. Nikola Petrović.

Nikola Petrović diplomirao je i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nakon studija radio kao nastavnik sociologije. Od 2008. godine znanstveni novak na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Tajnik je i član uredništva časopisa Revija za sociologiju. 2011. godine boravio na istraživačkoj stipendiji na Sveučilištu u Leuvenu. Bavi se sociologijom znanosti, te istraživanjem ideologija i europske integracije. Objavio je nekoliko znanstvenih radova.

Predavanje će biti održano u utorak, 10. ožujka, u Centru za kulturu Trešnjevka, s početkom u 20 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2015