Integracija svih tijela | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Integracija svih tijela

IMRC, kolektiv za istraživanje integriranog pokreta, održao je prvu cjelovečernju premijeru na Tjednu suvremenog plesa.

Piše: Matija Mrakovčić

IMRC, Zagrebački plesni centar

  • A
  • +
  • -

IMRC (Integrated Movement Research Collective) osnovan je kao izvedbena jezgra Radionice plesne integracije koja od 2012. neformalno djeluje pri Zagrebačkom plesnom centru pod vodstvom Ive Nerine Sibile i Amele Pašalić. IMRC grupa je plesača različitih tjelesnih datosti koji dolaze iz različitih plesnih praksi i edukatorskih sustava. Tatjana Vukadinović, Nerea Lasić, Josipa Lukinović i Nikola Orešković predstavili su rad kolektiva radom From body to body. Capoeirist i amaterska plesačica te dvije žene u invalidskim kolicima nisu demonstrirali samo sposobnost ljudskog tijela da pleše iako nema sve funkcionalne ekstremitete već i stvarne potencijale pojedinca da prenese poruku izmišljajući jezik.

"Svojim improvizacijskim tehnikama, individualnim pristupima i traganjem za biti pokreta, a ne za vanjskom formom, suvremena plesna scena razvila je koreografske, pedagoške i izvođačke metode koje rade na principu integracije svih tijela", objasnila je Iva Nerina Sibila prilikom jedne prezentacije radionice. "Pristup integracije, po mom viđenju trenutno je pitanje kako staviti na scenu zaista različita tijela, a ne tematizirati invaliditet kao takav".

Prvi cjelovečernji rad IMRC kolektiva, Magnolija (ili prkos), duet je Silvije Marchig i Vesne Mačković. Rad je nastao na temelju tekstualnih i likovnih nacrta Vesne Mačković, a Silviji Marchig ovo je prvi put da u plesnom projektu ima partnericu s otežanim kretanjem. Marchig i Mačković nastupaju isprva u svojim autonomnim zonama: prostor je pojedinčev, glazba također, a dok je pokret jedne prepoznatljivo plesan i vidljivo tehnički izbrušen, druga u njega unosi i kazalište, prikrivanjem lica, smijehom, preoblačenjem. Čitanjem bilješki sa sastanaka i proba na kojima je predstava nastajala, plesačice su postale glumice, da bi u posljednjoj sekvenci obje zaplesale, ovaj put zajedno. 

IMRC će se predstaviti u Rijeci u srijedu, 4. lipnja, u Filodrammatici, a više o kolektivu doznajte u prilogu koji je snimio Fade In:

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.06.2014