Interakcija i suradnja | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Interakcija i suradnja

Inicijativom Višnjan, neformalne grupe Katalizator i Društva arhitekata Istre, u narednih nekoliko godina sa stanovnicima Višnjana želi se osmisliti njegov budući izgled.

Piše: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Neformalna grupa Katalizator u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI) u veljači 2016. godine pokrenula je Inicijativu Višnjan kojom se u narednih nekoliko godina sa stanovnicima Višnjana želi osmisliti budući izgled mjesta. Grupa Katalizator okupljena je s ciljem pokretanja i poticanja zbivanja, potpore zajednici i aktivacije društva, a ideja je da se Inicijativa razvija i provodi neovisno o Katalizatoru te da svatko može doprinijeti njenom osmišljavanju, odnosno da rezultati budu posljedica timskog rada svih sudionika. Našavši se na periferiji interesa, Višnjan je očuvao svoje vrijednosti u kojima leži velik potencijal za pravovremeno očuvanje i njegovanje autohtonosti lokalne zajednice ali i autohtonosti istarskog poluotoka.

Za razliku od uobičajenih procesa projektiranja u kojima je fokus na krajnjem arhitektonskom proizvodu, ovom je Inicijativom fokus prebačen na projektiranje procesa koji prethodi tom rezultatu, čime arhitektura postaje proizvod društva, bez autora. Mogli bismo reći da je povezivanje i suradnja cilj projekta, dok je rezultat samo njihova posljedica. Sličan pristup arhitekturi i životnom prostoru možemo vidjeti na primjeru "dodavajućeg projektiranja" čileanskog arhitekta Alejandra Aravene čije zgrade podrazumijevaju temelje i okvire, ali i prazan prostor koji stanari mogu sami dovršiti i tako dom učiniti "svojim".

Tijekom 2016. godine, kroz akcije sa stanovništvom, natječaje, predavanja, istraživanja i analize, u sklopu Inicijative izradit će se Arhitektonska studija kojom bi se trebao definirati konkretan arhitektonski zadatak. Kroz godine koje će uslijediti, prema istom principu, radit će se na projektiranju i realizaciji definiranog zadatka. 

Prva akcija odvila se u sklopu maškara - rituala u javnom prostoru - za vrijeme kojih su u opuštenoj i otvorenoj atmosferi karnevalske povorke, arhitekt Veljko Armano Linta i dizajnerica Ana Armano Linta ispitivali i proučavali želje i potrebe zajednice. Dan prije Inicijativa je predstavljena predavanjem Korade Korlevića koji je istaknuo kako "održiva zajednica mora funkcionirati kao super-organizam, a njena povezanost održava se upravo javnim ritualima i zajedničkim akcijama". 

Sljedeće predavanje na temu Obrazovanje i prostor održat će se u subotu, 23. travnja, u prostorima osnovne škole u Višnjanu. Na sceni#2 Inicijative Višnjan predstavit će se rezultati natječaja za vizualnu interpretaciju Inicijative, a članovi sekcije Djeca i arhitektura koja djeluje pri Društvu arhitekata Istre, najavit će ukratko akciju sa školskom djecom planiranu za satove likovne kulture tijekom redovite školske nastave idućeg tjedna. Predavanja će održati arhitektonski par Mia Roth Čerina i Tonči Čerina, te Ida Loher i Jelena Bračun, članice udruge OPA (Odgoj Pažnje). Udruga se bavi promicanjem vizualne kulture, s ciljem povećanja kvantitete i kvalitete nastave likovne kulture i umjetnosti u obveznom obrazovanju.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.04.2016

VEZANE VIJESTI

Izbjeglički kampovi su gradovi budućnosti

Piše: Martina Domladovac
Trajna rješenja stanovanja izbjeglica dugoročno su isplativija od šatorskih naselja za koje se pokazalo kako nisu samo privremeni smještaj.

Prva linija arhitekture

Piše: Martina Domladovac

Rad Dinka Peračića we need it - we do it / to trebamo - to radimo, predstavljat će Hrvatsku na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Politička nevinost je iluzija

Pripremila: Martina Domladovac

Predavanjem Weaponized Architecture, Léopold Lambert predstavit će ideju arhitekture kao oružja u kontekstu borbe protiv dominantnih političkih oblika.