Interdisciplinarni umjetnički dijalozi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Interdisciplinarni umjetnički dijalozi

Izložbom Shakespeare među nama devetero umjetnika sa zagrebačke scene predstavlja radove koji se referiraju na autore iz raznih drugih umjetničkih i neumjetničkih područja.

14.11.2017 - 09.12.2017 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Vlado Martek, Shakespeare među nama

  • A
  • +
  • -

U utorak, 14. studenog u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević otvara se grupna izložba Shakespeare među nama.

U njoj devetero umjetnika sa zagrebačke umjetničke scene predstavlja radove koji za reference imaju ideje drugih umjetnika, književnika, filozofa, psihoanalitičara, fizičara, režisera, muzičara, teoretičara filmske i video umjetnosti i drugih autora.

Izloženi će biti radovi Mangelosa, Tomislava Gotovca, Mladena Stilinovića, Sanje Iveković, Dalibora Martinisa, Svena Stilinovića, Vlade Marteka, Igora Grubića i Gorana Trbuljaka. Riječ je o radovima nastalima u rasponu od 1960-ih godina do danas, afirmiraju erudiciju i maštu umjetnika i traže angažman gledatelja od kojeg se očekuje da, kao i umjetnik, poznaje druge autore jer upravo oni tvore kontekst za nove poruke pojedinih djela. 

Dio radova, poput Mangelosovih Manifesta, kritički negira ili ironizira temu vlastitog interesa i polemizira sa svojim izvorom. U drugih su pak izraženiji ludički elementi, kao u Martinisa i Svena i Mladena Stilinovića. Gotovčevi autoportreti iz 1960-ih hommage su ruskim ratnim i američkim detektivskim filmovima, Jacquesu Prévertu i drugima. Video Chanoyu Sanje Iveković i Dalibora Martinisa kroz "čitanje" Kakuza Okakure, koji piše o osnovama tradicionalne ceremonije ispijanja čaja, otkriva zen u scenama iz suvremenog života. Vlado Martek "preveo" je niz poetskih situacija u područje likovnoga, dok je konturama europskih država u svojim slikama i grafikama razvijao složene naracije o "crvenom Balkanu". Sven Stilinović fotografiju svog zavezanog tijela jukstaponira tekstovima Karla Marxa upućujući na slobodarske tradicije anarhizma, dok Mladen Stilinović u nudi svoju interpretaciju teoretičara filma Jerzyja Plazewskog. Pozivajući se na Marchela Duchampa Goran Trbuljak proglašava sve kadrove iz filmova koje je snimio za ready-made. Postav na osobit način zaokružuje rad Igora Grubića, umjetnika mlađe generacije, koji se referira na poetske agitacije Vlade Marteka iz 1970-ih akcijom bacanja papirnatih aviona s pjesmama koje je stariji umjetnik za njega odabrao.

Izložba je otvorena do 9. prosinca, a detalji su dostupni na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 13.11.2017