Intervencija u diskusiju o odgovornosti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Intervencija u diskusiju o odgovornosti

Početkom prosinca, Human Rights Film Festival donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma.

  • A
  • +
  • -

Jedanaesti Human Rights Film Festival (HRFF) bit će održan od 8. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Festival je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova nove svjetske produkcije, između ostalog nove filmove starih majstora europskog filma – novi igrani film Edgara Reitza te dokumentarac Claudea Lanzmanna. Njemački redatelj Edgar Reitz snimio je najdulju seriju cjelovečernjih filmova u povijesti filma i to u trajanju od 53 sata i 25 minuta. Projekt Heimat snimao je od osamdesetih godina naovamo, a u njima je pratio obitelj smještenu u izmišljeno selo Schabbach, kreirajući tako monumentalnu kroniku njemačkog 20. stoljeća. U najnovijem dijelu tog serijala, Drukčija domovina (Die andere Heimat), vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine kada Europa želi napustiti samu sebu i emigrirati.

Četvrt stoljeća nakon što je njegov devetosatni dokumentarni film Shoah promijenio način na koji je svijet gledao na holokaust, Claude Lanzmann je 2013. snimio uradak koji se može smatrati njegovim testamentom - Posljednji od nepravednika (Le dernier des injustes). U ovom filmu Lanzmann pokazuje dosad nikad objavljeni intervju sa rabinom Benjaminom Murmelsteinom, posljednjim vođom Židovskog vijeća u nacističkom logoru u Terezinu. Murmelstein je bio prokazan kao židovski pomagač ozloglašenom organizatoru holokausta Adolfu Eichmannu te ovaj Lanzmannov senzacionalni i vrlo osobni materijal predstavlja važnu intervenciju u diskusiju oko odgovornosti i krivice. 

Igrani film Gore je tiho (Boven is het stil) nizozemske redateljice Nanouk Leopold filmska je ekranizacija i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakkera. To je priča o sredovječnom farmeru koji živi u mučnom odnosu sa teško bolesnim ocem na zajedničkom imanju. Glavni lik majstorski je odigrao nizozemski glumac Jeroen Willems, a film funkcionira i kao posveta njegovu talentu jer je preminuo krajem prošle godine u dobi od 50 godina. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.  

Festival uključuje i novi kratkometražani dokumentarni film Iskupljenje (Redemption) Portugalca Miguela Gomesa, autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma Tabu. Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta, kao svojevrsni kratki sastavak na temu "politika u Europi danas", spada u vrhunce filmske 2013. 

Srđan Keča mladi je srpski autor koji je edukaciju stekao na Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. Njegova dva prethodna dokumentarca, nagrađivani Mirage i Pismo ocu, bila su prikazana na HRFF-u 2011. godine. Kečin najnoviji dokumentarac Bijeg govori o trima Romkinjama od kojih jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga je ostala sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija. 

Više o ovogodišnjem programu potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: HRFF / Fotografija: Claude Lanzmann, Posljednji od nepravednika

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.11.2013