Intervencije | kulturpunkt

Najave Festival

<

Intervencije

Jednodnevni festival Intervencije bavi se gorućim pitanjima geopolitičkog, kulturnog i ekonomskog položaja Splita unutar europske mediteranske periferije.

17.05.2013 , Split - Gradsko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

Festival će se održati u petak, 17. svibnja, u Gradskom kazalištu mladih u Splitu (Trg Republike 1). Fokus je ovogodišnjih Intervencija rasprava o ekonomskoj situaciji u Dalmaciji promatranoj u širem, mediteranskom kontekstu te o utjecaju krize na položaj žena u sveudilj patrijahalnoj sredini kroz javnu tribinu, predavanje i društveno angažirani dokumentarni film.

U sklopu Intervencija održava se tribina Žene, rad i ekonomska kriza posvećena položaju žena u Hrvatskoj danas, s naglaskom na dalmatinski kontekst. Rijetko dostupni poslovi u Dalmaciji uglavnom su prekarni, a time i sve manje na raspolaganju ženama, čime se dodatno perpetuiraju tradicionalne rodne obrasce ponašanja zbog ekonomske ovisnosti žena. Možemo li govoriti o napretku u položaju žena u obitelji, na radnome mjestu i društvu općenito u posljednja dva desetljeća? U kojoj mjeri ekonomska kriza utječe na povratak u tradicionalne patrijarhalne rodne uloge?

U suradnji sa 6. Subversive Festivalom u jednodnevnom splitskom druženju i razmatranju situacije na Mediteranu sudjelovat će i prof. dr. Costas Douzinas, redoviti profesor na Sveučilištu Birkbeck u Velikoj Britaniji. Douzinas će održati predavanje o situaciji na europskoj periferiji – Mediteranu, nakon kojeg će uslijediti projekcija filma Katastroika te rasprava o filmu.

Nakana je festivala Intervencije potaknuti uključivanje javnosti u raspravu o ključnim problemima života u gradu. Na temelju analize domaćih i stranih stručnjak(inja) te uvida u inozemna iskustva sa sličnim društvenim problemima, predavanja i tribine u sklopu Intervencija streme dati svebuhvatnu sliku stanja i doprinijeti promišljanju alternativnih rješenja gorućih pitanja o razvoju Splita i okolice.

Panel Žene, rad i ekonomska kriza u kojem sudjeluju Jagoda Milidrag Šmid, Valerija Barada, Suzana Kunac, Tihana Rubić, a moderira Antonija Primorac, održava se u 18 sati. Predavanje Costas Douzinas održat će se u 19.30, nakon čega će u 20.30 sati uslijediti projekcija filma Katastroika Arisa Chatzistefanoua i Katerine Kitidi.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.05.2013