Intervencije u društvenu stvarnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Intervencije u društvenu stvarnost

Siniša Labrović, jedan od najagilnijih i najvažnijih predstavnika performerske scene u Hrvatskoj, predstavit će nove radove objedinjene pod nazivom "Sretna stara godina".

25.11.2017 , Koprivnica - AK Galerija

Izložba i performans Siniše Labrovića pod nazivom Sretna stara godina održat će se u subotu, 25. studenog, u 20 sati u AK galeriji.

Siniša Labrović, jedan od najagilnijih i najvažnijih predstavnika performerske scene u Hrvatskoj, predstavit će nove radove objedinjene pod nazivom "Sretna stara godina", a koji se sastoje od prostornih instalacija, videa i performansa. To je prvo gostovanje Siniše Labrovića u Koprivnici nakon 2009. godine kada je izveo performans "Glorija" u organizaciji jedne privatne galerije. 

"Služenje vojnog roka u JNA jedno je od onih općih mjesta o kojima slušamo priče i anegdote, bez obzira koliko vremena je od tada prošlo. Od priča o šišanju na nulu, glancanju cipela, bježanju u grad, studioznom namještanju kreveta i provjeri napetosti plahte s kovanicama do priča o strogim oficirima, smrzavanju na jutarnjim postrojavanjima, odbrojavanju preostalih dana i beskrajnim ponavljanjima besmislenih radnji. Nekih od tih momenata i nimalo suptilnih pokušaja unifikacije i nametanja discipline prisjeća se Siniša Labrović kroz radove nastale upravo za ovu izložbu i ovaj prostor. 

Radovi Siniše Labrovića uvijek su negdje na rubu politike i umjetnosti, pozivaju na komentar i sudjelovanje, a ovdje su i vrsta reakcije na povijest izlagačkog mjesta, galerije koja se nalazi u prostoru spavaonice bivše JNA kasarne. Tu je činjenicu bilo nemoguće zaobići u procesu dogovaranja izložbe, a kod autora je spominjanje konteksta automatski proizvelo niz slika i prizora iz vremena služenja vojnog roka. Radove stvara in situ, vođen zadatostima i rasporedom prostora, atmosferom i intimističkim reagiranjem na detalje. Kroz intervencije u prostoru, instalacije, video radove i performans, Labrović preispituje apsurd jedne institucije, varljivost prolaznosti vremena i vlastito sjećanje na proživljeno. 

Radovi nastali reagiranjem na specifičan prostor galerije ukazuju na mogućnosti iskaza sjećanja i osobnog iskustva, ali propituju i samu suštinu umjetničkog rada: proizvode li se značenja ovisno o mjestu i načinu prikaza, naznačuju li se potencijali samog prostora umjetničkim intervencijama i strategijama te redefinira li umjetnički rad, ili nadopunjuje, neke od bitnih pojmova i momenata koji su u relaciji sa specifičnim društvenim, kulturnim, povijesnim i geografskim kontekstom i koji su upisani u kolektivnu memoriju. Ovaj puta svjedoci smo nježne, suptilne, ali i duboko ironične intervencije u društvenu stvarnost", zapisala je u tekstu kataloga izložbe Tanja Špoljar.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.11.2017