Intervencije u polje filma | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Intervencije u polje filma

Otvara se petnaesto izdanje projekta Cinemaniac - Misliti film, a ove godine predstavlja radove Jasmine Cibic i Assafa Grubera.

10.07.2016 - 16.07.2016 , Pula - MMC Luka

Jasmina Cibic, Spielraum: Tear Down and Rebuild, 2015.

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnja izložba, naslovljena FORUM, otvara se u nedjelju, 10. srpnja u 20 sati i strukturira se kao dvostruka samostalna izložba koja u Pulu donosi dvije umjetničke pozicije - međunarodno priznate umjetnike Jasminu Cibic i Assafa Grubera

Cinemaniac - Misliti film bavi se fenomenom "filmova umjetnika" koji se smještaju u prostor "između", kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije.

"Program FORUM strukturiran je kao konstelacija samostalnih prezentacija i donosi dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera, primjere recentnih filmskih radova dvoje umjetnika koji interveniraju u polje filma. Prostor u kojem se sastaju radovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera, kao "forum" postaje mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija. Umjetnici afirmiraju pristup u sagledavanju dometa i aktualnosti umjetničke produkcije, u suočavanju prošlosti i sadašnjosti, pozicija povijesti umjetnosti, progovaraju o društvenim institucijama. Na različite načine filmovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera bave se nasljeđem modernizma i njegovim formativnim utjecajem na društvo i kulturu. Upravo je film, kao medij, dispozitiv i sredstvo bio tijekom dvadesetoga stoljeća jedno od ključnih mjesta reprezentacije moći i imao vodeću ulogu u konstrukciji nacionalnoga identiteta i dominantnih ideologija, a interes umjetnika za modernističke tendencije, razdoblja avangarde 1930-ih i visokoga modernizma 1950-ih i 1960-ih godina može se sagledati u kontekstu "preispitivanja povijesti utopijske ideje", piše u predgovoru kustosica Branka Benčić.

Radovi Jasmine Cibic nedavno su izlaganu u Muzeju suvremene umjetnosti u zagrebu u programu Kino umjetnika,te Zbirci Richter, kao i MSUB Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Predstavljala je Sloveniju na Venecijanskom bijenalu 2013. godine.

Film Assafa Grubera dolazi na Cinemaniac nakon prikazivanja na Berlinaleu u Programu Forum Expanded, te International Short Film Festival Oberhausen.

Izložba je otvorena do 16. srpnja. Organizator izložbe je Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.07.2016