Intervencije u pravila mjerenja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Intervencije u pravila mjerenja

U galeriji MKC-a u Domu mladih Split otvara se izložba Momčila Goluba Mjerila.

25.02.2016 - 17.03.2016 , Split - Multimedijalni kulturni centar

Izložba je sastavljena od instalacija u kojima umjetnik mjerila odnosno neke od vidova mjere podvrgava svom umjetničkom viđenju pokušavajući tu konvencionalnu veličinu - kojom u racionalnom pristupu svijetu sagledavamo stvari i pojave, pomjeriti i proširiti joj granice dajući joj dimenziju poetskog. 

Momčilo Golub je višestruko nagrađivani autor koji je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Kao uporišta njegovog estetskog koda, kako je zabilježio povjesničar umjetnosti  Branko Franceschi, “jasno se nameću odrednice: postkonceptualna umjetnička praksa kao referentni stvaralački obrazac; umjetnost ready madea, aproprijacije i instalacije kao njene produkcijske paradigme; postmodernistički diskurs kao polje realizacije u suštini subjektivnog, ne – programskog stvaralaštva otvorenog dijalogu s poviješću umjetnosti po vertikali, odnosno njenom globalizacijom po kulturnoj horizontali”. 

Momčilo Golub vrlo je aktivno sudjelovao na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni 80-ih godina prošlog stoljeća, a od 2011. godine ponovno sve češće izlaže, pa tako između ostalog u Institutu za suvremenu umjetnost/Galerija Academia Moderna u Zagrebu 2013. i nedavno u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Rođen je 1949. godine u Ljubuškom, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. te magistrirao na grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na 'Ecole des Beaux-Art de Paris' 1979/1980., a godine 1991- 1992. po drugi put studijski boravi u Parizu kao stipendist fundacije 'La Cité Internationale des Arts'. 

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 25. veljače u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.02.2016