Intervju: Dušan Kojić Koja | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Intervju: Dušan Kojić Koja

Povodom koncerta benda Disciplin A Kitschme, koji je u organizaciji Močvare održan u klubu Aquarius u utorak, 6. prosinca, razgovarali smo s Dušanom Kojićem Kojom.

Razgovarala: Dea Vidović
  • A
  • +
  • -

Disciplin A Kitschme nastupila je u posve novoj beogradskoj postavi, a predstavila je nedavno objavljeni singl “Političari+virusi” i najavila skori izlazak novog albuma.

Nakon kritika, hvalospjeva, pa opet kritika i hvalospjeva što je moguće očekivati sad kada je u pripremi novi album. I ujedno, kako gledaš na to da je uvijek potrebno neko vrijeme da društvo prihvati iskorake, različitost, eksperiment?
Opet možemo očekivati kritike i hvalospeve, a različitost je danas možda čak i nepoželjna, ali, dobro. Zato ćemo novi album uraditi kasnije, da bi dali malo vremena društvu.

Prva postava Discipline, stvarala je iritantni post punk zvuk s repetativnim na minimum riječi svedenim stihovima dvosmislenog značenja. Britanska Disciplina eksperimentirala je s trance, techno i jungle zvukom. Što radi nova, beogradska postava?
He, he, svira jungle-punk, kao što nas je okarakterisao Mojo Magazine u prikazu sa Exit 5 festivala…Nemam ništa protiv tih oznaka, negde moraš to da svrstaš, a teško je… zaista sviramo dosta brzo i snažno. U novoj postavi imamo i perkusionistu PP-a, koji udara i u cevasta zvona i zajedno sa bubnjarem Bucom klacka bend više nego ikad, dok smo nova pevačica Manja i ja, uz Bucin treći glas, izvrsno sklopljeni i gromki.

80-tih si imao viziju muzike budućnosti. Koja je muzika naše budućnosti i sviraš li je sad?
Ako je muzika budućnosti funk, onda mi sviramo muziku budućnosti, kao i trance, rock, d’n’b, blues… Mogu da kažem šta bih želeo da se desi i to je ono što ovaj bend dugo radi: opšti crossover, spoj gitarske i elektronske muzike, ali ne površan kao što ima pokušaja danas, nego suštinski, pravi, u bilo kojoj varijanti, programiran sa instrumentima ili obrnuto, svejedno.

Svojevremeno si sam radio omote i plakate za grupu, kombinirajući svoje ilustracije sa strip junacima iz djetinjstva, a sve u dobroj tradiciji punk scene. Prakticiraš li i danas sličan pristup?
Sada radim sve isto, ali na kompjuteru.

Poznato je da cijeniš Hendrixa. Koliko je on danas važan za tvoj rad?
Baš sam skoro nabavio, do sad jako redak, Hendrix DVD, film Experience…On je zaista konstantno svirao ili uživo ili u studiju i mahom je sve snimano, čak i probe koje su držali u studiju, tako da postoji dosta sati snimljene Hendrixove muzike, koje u raznim formatima od njegove smrti stalno izviru, tokom ovih 30 godina, a ja to pratim…

Koliko pratiš muzičku produkciju prostora ex-yu te kako je procjenjuješ? Vidiš li neki pomak i možeš li izdvojiti neki bend, autora?
Ne znam mnogo o ostalim muzičkim produkcijama, pardon.

Jesi li gledao film Sretno dijete? Kako ti se čini taj film?
Već sam odgovarao na ovo pitanje dosta puta, a sad ću reći ovo: video sam film, ali film koji se kao bavi novim talasom u nas i ima Bijelo dugme unutra ne smatram relevantnim.

U vrijeme Novog vala postojala je bliska veza između beogradske i zagrebačke glazbene scene. Ona se u ovih 15 godina izgubila. Je li potrebno obnavljati tu vezu, je li prirodno očekivati da se ona uspostavi?
Pa ko hoće, taj se druži i dalje, a neko novo zajedništvo treba neki novi ljudi da ustanove, zar ne?

Možemo li reći da današnja hrvatska publika dobro prihvaća beogradsku subkulturnu glazbenu scenu upravo iz tog nasljeđa Novog vala?
Izvini, ali ja to ne znam. A koliko sam načuo, prima se dobro i turbofolk…

Disciplina je surađivala s kazališnom grupom Kugla glumište. Kićo je nedavno, u intervjuu za časopis 04, izjavio da si mu kao kolega puno značio i da se, tih 80-tih, začudio kako tako mlad dečko, kao što si tada bio, ima sličan senzibilitet i humor. Kako danas gledaš na tu suradnju? Koliko je ona bila važna za tebe kao autora?
Kićo je maestro, kao uostalom i celo Kugla glumište…Pa, naravno, ta kreativna saradnja sa Kuglom i zagrebačkom ekipom je sve deo iskustva, koga se rado sećam… postoji i snimljeni TV show koji se nalazi negde, trebalo bi to objaviti na DVD-u .

I za kraj, zašto si se vratio u Beograd i osnovao treću postavu Discipline? Na čemu sve sad radiš?Dosadno mi je bilo više da se jurim sa agentima, label-ima po Londonu, taj spoj kojim smo se mi bavili, nije bio bitan britanskoj muzičkoj industriji, tako da je i obrnuto važilo, a video sam i kako neki od muzičara koje cenim žive, tavoreći bez ugovora. I postalo mi je to malo besmisleno. Pauza je trajala par godina, radio sam muziku za omladinski tv seriju, produkcije, jam-sessione… Sad mi se prvenstveno svira , osećam se dobro na bini sa novim ljudima u grupi, stvorila se nova vrsta energije, sad je, čini mi se, sve još gušće, iskusnije, a bavim se malo više pevanjem, što je lep izazov... Izaći će i DVD Disciplin A Kitschme: Uživo sa Egzita/ Live at Exit sa ovogodišnjeg nastupa na festivalu, a lagano radimo nove pesme, da upotrebim tu reč, pa ćemo i to snimiti.

Web-site: www.disciplinakitschme.com

Ulaznice u pretprodaji: 80kuna, na dan koncerta na blagajni kluba Aquarius 100 kuna.

Pretprodajna mjesta:
Aquarius CD Shop, Varšavska 13
Aquarius Klub, Aleja Matije Ljubeka bb
Močvara, Trnjanski nasip bb
Kovač & Millennium, Masarykova 14
Planet Music, Ilica 37
Mama, Preradovićeva 18
Plug & Play, Savska 9

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 07.12.2005