Intimističke teme mlađih autora i autorica | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Intimističke teme mlađih autora i autorica

Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate poticanja proizvodnje za dugometražni igrani film.

Hana Jušić, FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

Na javni poziv u kategoriji poticanja proizvodnje za dugometražni igrani film ukupno je pristiglo 26 prijava, a potpore su odobrene za osam filmova, i to četiri debitantska dugometražna igrana filma od kojih je jedan već snimljen te četiri dugometražna igrana filma. Za osam dugometražnih igranih filmova HAVC je izdvojio 23,65 milijuna kuna.

Projekt koji se "najviše ističe izvjesnim kino potencijalom na tragu uspješnih hrvatskih komedija posljednjih godina" jest film Ministarstvo ljubavi Pavla Marinkovića kojem je dodijeljeno 3.9 milijuna kuna. Potom, psihološka filmska priča S one strane Zrinka Ogreste dobila je 3.7 milijuna kuna, film za djecu Moj dida je vanzemaljac Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop 3,5 milijuna, a Comic Sans Nevija Marasovića, čija je radnja smještena većim dijelom na otoku Visu i "uz mediteranskih štih", 3.2 milijuna kuna.

U kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma odobreno je tri milijuna kuna za Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, priču o djevojci koja je primorana postati glava disfunkcionalne obitelji, 2.9 milijuna za Aleksi Barbare Vekarić, još jedna intimistička tema o mladoj junakinji, a 2.7 milijuna za film Dianina lista Dane Budisavljević, o Diani Budisavljević koja je spasila više od 10 tisuća djece iz ustaških logora. Četvrti odabrani film u toj kategoriji je već dovršeni Happy Endings Darka Šuvaka (750 tisuća kuna), koji je "u selekciji snimljenih filmova izdvojen kao uvjerljivo najprofesionalnije napravljeno djelo", zaključilo je stručno vijeće. Od sedam filmova koji počinju pripreme za realizaciju, njih je šest prošlo kroz proces razvoja scenarija i projekta.

Za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih filmova zaprimljeno je ukupno 95 prijava, od čega je odobreno trinaest potpora za razvoj scenarija te sedam za razvoj projekata. Među ostalima, tu su scenariji Ive Balenovića, Ivana Sikavice, Dore Delbianco, Damira Čučića, Antonija Nuića, Bobe Jelčića, Tomislava Zajeca, te projekti Gorana Dukića, Rajka Grlića, Vlatke Vorkapić, Lordana Zafranovića i Predraga Ličine.

Više potražite na službenim stranicama HAVC-a.

Izvor: HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.09.2014