Intimna pobuna protiv institucija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Intimna pobuna protiv institucija

Izložba Ovdje, čini se, nema nikoga Maše Barišić sastoji se od crteža ruiniranih i ogoljenih građevina nacionalnih kulturnih institucija.

04.05.2017 - 12.05.2017 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 4. svibnja, u 20 sati u splitskoj Galeriji Praktika (Ulica slobode 28, Dom mladih) u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA održat će se izložba Ovdje, čini se, nema nikoga umjetnice Maše Barišić.

Služeći se crtežima velikih formata, umjetnica prikazuje ruinirane strukture sadašnjih bastiona obrazovnog i kulturnog života Hrvatske. Odabirom skromnog medija olovke na papiru, uparene s delikatnim potezima, autorica postiže svoju "osobnu, intimnu i nenametljivu pobunu".

Postav izložbe sastavljen je od dvaju komplementarnih ciklusa, Neoruinizam i Studija negativnog prostora. Dok u radovima Neoruinizma impozantne građevine – nerijetko djelujući poput kazališnih kulisa – propadaju u hrpu fragmenata, u Studiji autorica odlučuje naglasiti negativan prostor koji građevinu gotovo proždire poput kakve crne rupe, postižući time zloslutan kontrast koji utjelovljuje osjećaj nepovjerenja i rezignacije prema prikazanim institucijama.

Indikativan je umjetničin odabir građevina koje prikazuje; to su odreda institucije koje kroje hrvatski obrazovni sustav i kritičku misao (poput zgrade Ministarstva obrazovanja, Sabora, Filozofskog fakulteta i dr.) te kulturne institucije od nacionalne važnosti (zgrade MSU-a, Ministarstva kulture i urbanizma, Akademije likovnih umjetnosti, itd.). Ogoljavajući ih, autorica navodi na promišljanje o njihovoj stvarnoj vrijednosti.

Maša Barišić rođena je 1986. u Splitu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje 2009. na Umjetničkom sveučilištu Lincoln u Engleskoj, gdje je i diplomirala 2012. godine. Od 2013. živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na mnogim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi u Engleskoj i Hrvatskoj.

Izložba je otvorena do 12. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 02.05.2017