Intimne perspektive | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Intimne perspektive

Ljubljanska galerija Photon za kraj ožujka najavljuje retrospektivu recentnih radova Brede Beban. 

  • A
  • +
  • -

Breda Beban jedna je od najvažnijih osoba suvremene umjetnosti bivše Jugoslavije. Na samostalnoj izložbi radova naslova The Musical for the Senses, koju od 22. ožujka do 30. travnja priprema ljubljanska galerija Photon, bit će prikazano recentno stvaralaštvo prerano preminule novomedijske umjetnice. Radovi s izložbe nastali su od 1997. do 2012. godine te tematiziraju svakodnevicu Brede Beban: iskustvo migracije, društveno-političke okolnosti, međuljudske odnose i ljubav.  

The Musical for the Senses izložba je radova u kojima se Beban referira na intimu i osobni prostor na koje utječu politička, društvena i kulturna realnost šire okoline. Odabrani filmovi kroz nelinearno pripovijedanje pristupaju vezama, malim intimama i velikim ljubavima, te su usko povezani s glazbom za koju je i sama umjetnica kazala kako ju koristi "kad god želi potaknuti ljude bez da ih uznemiri”. Fotografije iz serije Arte Vivo fokusirane su na zaljubljene parove koji se ljube u specifičnom javnom prostoru i kontekstu. 

"Ovi radovi naglašavaju intimnu perspektivu šire društveno-političke situacije života običnih ljudi, uglavnom umjetničinih prijatelja i poznanika. Breda Beban uvijek je prikazivala svijet koji joj je poznat. Njezina kreativna snaga manifestira se u preciznoj identifikaciji neverbalne komunikacije koju pronalazi u neposrednoj okoline, te izvrsnoj karakterizaciji pojedinaca koju je umjetnica uspjela prenijeti specifičnom vizualnom formom. Ljudska lica i tijela predstavljaju izvanrednu geografiju značenja s nebrojenim varijacijama zamagljenim tajnovitom i nepreciznom psihologijom svakog ljudskog bića", o radu Brede Beban napisao je Miha Colner

Breda Beban (1952-2012) je bila umjetnica, redateljica i kustosica čiji se rad bavi suvremenim shvaćanjima subjektivnosti i emotivnosti nastale na marginama narativa o geografiji, politici i ljubavi. Njezini filmovi fotografski ciklusi prepoznatljivi po jedinstvenoj i autentičnoj ekspresiji intimnosti i ranjivosti.  

KP 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 19.03.2013

VEZANE VIJESTI

U spomen na prijateljicu

Video radovi, filmovi i fotografije Brede Beban, bit će prikazani na izložbi i filmskom festivalu u Trstu.