Intimni životi drugih | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Intimni životi drugih

Instalacija Mokri snovi Valerie Wolf Gang stvara uvjete za društveni intervencionizam koji nam dopušta da se sakrijemo iza anonimnog identiteta.

16.02.2017 - 03.03.2017 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Prisluškivanje tuđih razgovora i promatranje drugih bez njihovog znanja oduvijek se veže uz ljudsko ponašanje. Neprestano promatramo druge, uspoređujemo se s njima i izmišljamo uvijek nove priče i pretpostavke. U 21. stoljeću, u eri tehnologije i virtualnih komunikacija, tehnologija se (zlo)upotrebljava u svrhu prikrivanja identiteta i pronalaženja još boljih načina za špijuniranje drugih. Prodiremo u intimne prostore i povređujemo tuđu privatnost, razgovaramo s anonimnim ljudima i izmišljamo vlastita alter ega.

Instalacija Mokri snovi mlade slovenske umjetnice Valerie Wolf Gang, u produkciji ljubljanske Aksiome, stvara uvjete za društveni intervencionizam koji nam dopušta da se sakrijemo iza anonimnog identiteta i nudi nam mogućnost "invazije" u intimni život drugih. Usudimo li se pogledati i kršiti društvene norme, mi postajemo nevidljivi ljudi, zarobljeni u akvariju vlastite imaginacije. Izložba se otvara u četvrtak, 16. veljače, u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica, a moguće ju je razgledati do 3. ožujka. Ulaz je slobodan.

Glavni dio instalacije čini akvarij u kojem se nalaze dva računalna monitora potopljena u tekućini, na kojima je pokrenut Omegle – mrežna chat stranica koja nasumično povezuje ljude iz cijelog svijeta radi uspostavljanja razgovora putem web kamere. Posjetitelji mrežne stranice započinju razgovor s drugim korisnikom i upuštaju se u nepredvidljive situacije, a u svakom trenutku bilo tko od njih može napustiti trenutni razgovor i nasumično započeti sljedeći. Korisnici stranice s druge strane ekrana pritom ne znaju da ih također promatraju posjetitelji galerije – budući da su zasloni okrenuti jedan prema drugome, web kamera s jednog monitora snima onaj drugi, prikazujući digitalnu refleksiju ljudi zaglavljenih u "digitalnom akvariju" koje nasumično bira algoritam.

Signal monitora je razdijeljen te se sadržaj svakog monitora projicira na zidove galerije, čiji posjetitelji zalaze u "digitalni razgovor" i postaju dio akvarija. Time dobivaju priliku pratiti razgovor i kružiti oko akvarija, biti tihi špijuni poput službenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), ili se priključiti razgovoru i remetiti "realnost". Instalacija postaje medij spontane predstave i simbioze virtualnog i fizičkog svijeta, sastavljen od algoritama i ljudskih interakcija u stvarnome vremenu.

Slovenska vizualna umjetnica Valerie Wolf Gang, magistrica medijskih umjetnosti i praksi, aktivna je u području filma, videa i suvremenih umjetničkih praksi. Njezini radovi reflektiraju društvene sukobe koji proizlaze iz političkih regulativa i ograničenja, pogotovo u slučajevima putovanja ili rada u inozemstvu. Redovito stvara multimedijalne instalacije koje se izlažu u raznim međunarodnim galerijama, a njeni su video uradci i kratki filmovi prikazivani u okviru festivalskih i kino programa. Aktivno je uključena u različite forme suvremene umjetnosti i produkcije, projekte i radionice u području videa i filma, međunarodne izložbe i umjetničke rezidencije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.02.2017