Intimno građanstvo | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Intimno građanstvo

Centar za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost pozivaju na sudjelovanje na dvodnevnom znanstvenom skupu u sklopu osmih Dana Marije Jurić Zagorke.

FOTO: lupzdut

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnja tema znanstvenog skupa koji će biti održan 21. i 22. studenog, pod nazivom Intimno građanstvo: obitelj, brak, spolnost i zakon u povijesnoj i suvremenoj perspektivi, potaknuta je suvremenim kontroverzama i raspravama o transformacijama i zakonskom uređenju obitelji i braka. Kao uvijek do sada, pomniji pogled na život i kontekst djelovanja Marije Jurić Zagorke od zadnje četvrtine 19. do sredine 20. stoljeća pokazuje kako je riječ o strukturalnim okvirima koji određuju ženske živote u dugom povijesnom trajanju. Mijene u poimanju žene, njezina identiteta, mjesta u društvu i uloge u svakodnevici obilježile su moderno doba, a uz Zagorkin, čitav je književni i društveni rad nekoliko generacija žena i književnica tijekom 20. stoljeća obilježen propitivanjem obiteljskih odnosa, braka, spolnosti, pa i zakona. Skup je otvoren svim doprinosima ovoj temi u povijesnoj perspektivi. Programski odbor Dana čine Rada Borić, Gordana Bosanac, Lada Čale-Feldman, Anita Dremel, Maša Grdešić, Tatjana Jukić-Gregurić, Sandra Prlenda.

Nedavno provedeni nacionalni referendum o ustavnom definiranju institucije braka prilika je za temeljito i svestrano propitivanje njegove suštine i pojavnosti, njegova dometa i odnosa spram roda i rodne biti ljudskog udruživanja, ljudske spolnosti i njenih društvenih manifestacija. Stoga je šira tema skupa određena kao propitivanje intimnog građanstva u njegovim povijesnim i suvremenim transformacijama. Pojam intimnog građanstva (Plummer) odnosi se na državne politike koje reguliraju intimna partnerstva, ili šire, na političke okvire tvrdnji o tijelu, tradicionalnim i netradicionalnim odnosima i seksualnosti. Spolnost, reprodukcija, stare i nove obitelji i zajednice života, briga za djecu, partnere i roditelje, kao i s tim povezani identiteti i reprezentacije te javne politike, zakonski okviri, kulturni ratovi i političke javne rasprave predstavljaju teme kojima se želi otvoriti prostor drugog dana znanstvenog skupa.

Bez obzira na opće pravo glasa i liberalne institucije koje načelno svima priznaju jednaka prava, patrijarhat je duboko ukorijenjen u suvremeno društvo. Ova interdisciplinarna konferencija želi stoga istražiti diskurzivna, povijesna, kulturna i socijalna ograničenja normativnih poredaka koji uređuju eksplicitno ili implicitno rodna pitanja i intimno građanstvo. Zainteresirani su pozvani poslati izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku, koja će adresirati socijalne, političke, ekonomske, kulturne, pravne, obrazovne i ine procese koji su u podlozi normativne konstrukcije rodnih identiteta i intimnog građanstva. Sažetak izlaganja, između 150 i 300 riječi, s kraćim životopisom treba poslati do 7. rujna. Više potražite ovdje.

Izvor: CŽS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.06.2014