Inventura života | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Inventura života

Montažstroj nastavlja rad na društveno angažiranom projektu 55+.

  • A
  • +
  • -

Nakon početnog okupljanja u Zagrebačkom kazalištu mladih, devedeset i devet osoba u rasponu od 55 do 89 godina sudjelovat će na kreativnim radionicama u Centru mladih Ribnjak, Međunarodnom centru za usluge u kulturi, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade te Centru za kulturu Trešnjevka. Cilj je radionica otkriti i potaknuti svu živost i kreativnu snagu koja se nalazi u sudionicima projekta unatoč njihovim godinama. Na radionicama pokreta sudionici projekta pokazali su svoje plesačke vještine, na dramskim radionicama pokazali su kreativnost i spremnost za učenje novoga, a oni koji su se odlučili za novomedijske radionice krenuli su u izradu vlastitih fotografskih eseja koje će naučiti prenijeti na Internet. Uz navedene radionice sudjelovali su i u radionicama razgovora.
 
Od svih sudionika najveći broj ima između 60 i 65 godina, a dvije trećine sudionika su žene. Većina je umirovljena, a određeni broj sudionika još uvijek radi, dok su neki od njih još radno aktivni, ali nezaposleni. Trećina sudionika je u braku, ali je i velik broj onih koji su samci ili udovci te u projektu vide sjajnu priliku za druženje. Iako su neki od njih imali iskustva s filmskim i televizijskim statiranjem, ili u davnim nastupima u pionirskim kazalištima i u kulturno-umjetničkim društvima, odlučili su se umjesto statista postati protagonisti za što im Montažstroj pruža priliku. Njihova motivacija za ulazak u projekt  55+ je raznolika. Unatoč tome, sve sudionike zaintrigirala su pitanja o najvažnijim minutama u životu što je bio poticaj i izazov za inventuru ukupno trideset milijuna minuta koje su do sada proživjeli. Njihove priče o najvažnijim, najbolnijim, najtužnijim ili pak najsretnijim minutama bit će potka kazališne predstave i dokumentarnog filma u kojima će oni biti glavni protagonisti.

Izvor: Montažstroj

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 29.05.2012

VEZANE VIJESTI

Generacija 55+

Montažstroj u najnovijem projektu daje glas osobama starijima od pedeset pet godina.

Uzorak / Izvorno hrvatsko

Montažstroj će izvesti performans Uzorak u prostoru Showrooma Galerije Nova.

Blok-sat domoljublja

Sve prave domoljube i one ostale oboružane strpljenjem očekuje dvostruka doza hrvatske istine.

Enfant terrible margine i mainstreama

Razgovarali: Vatroslav Miloš i Antonija Letinić
Otpor prema estetskoj, repertoarnoj, političkoj i organizacijskoj poziciji institucionalnih kazališta tijekom devedesetih godina u Zagrebu izražavala je grupa Le cheval o kojoj razgovaramo s