Irsko-mediteranske veze | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Irsko-mediteranske veze

Znanstveni skup Atlantic to Adriatic okuplja znanstvenike i istraživače fokusirane na dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe.

26.04.2018 - 27.04.2018 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

U četvrtak i petak, 26. i 27. travnja, u riječkoj Filodrammatici održava se međunarodni znanstveni skup Atlantic to Adriatic: Contact points and historical parallels between Ireland and Southeast Europe

Riječ je o događanju koje okuplja znanstvenike i istraživače iz područja povijesti, kulturalnih studija, geografije i drugih interdisciplinarnih perspektiva, koji su fokusirani na dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe.

Skup započinje u četvrtak, 26. travnja u 16 sati panelom o migraciji, jeziku i religiji. U 18:30 sati slijedi pozdravni govor Olive Hempenstall, irske veleposlanice u Hrvatskoj, i Irene Kregar Šegota, direktorice Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD Rijeka 2020. Glavno predavanje Hubert Butler and the Balkans održat će Chris Agee, pjesnik i urednik časopisa Irish Pages, a raspravu će moderirati Vuk Perišić, pisac i novinar iz Rijeke, i Aidan O'Malley sa Sveučilišta u Rijeci.

Znanstveni skup je dio projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i regije, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Projekt Krajobrazi sjećanja provode Odsjek za kulturalne studije u Rijeci, Rijeka 2020 i drugi lokalni i inozemni partneri.

U petak, 27. travnja od 9 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci održavat će se paneli o okvirima etnonacionalnih sukoba i irsko-balkanskih povijesnih i kulturnih veza. Okrugli stol s početkom u 16 sati vodit će Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Znanstveni skup koordiniraju Rory Archer s University College London, Jelena Đureinović sa Sveučilišta u Giessenu i Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.04.2018