Iščitavanje povijesti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Iščitavanje povijesti

Izložba Povijest postdigitalnog: snimke medijske umjetnosti 1960-ih i 1970-ih istražuje posljedice stvarnog i naizgled trajnog prodora digitalnog u ljudske živote.

FOTO: Carsten Stabenow

  • A
  • +
  • -

Izložba će biti otvorena u zgradi Akbank Art Beyoglu u Istanbulu od 17. prosinca do 21. veljače, pod kustoskim vodstvom Ekmela Ertana i Darka Fritza. Izložbom se želi istražiti povijest medijske umjetnosti nakon stvarnog i naizgled trajnog ulaska digitalnog u naš život. Stoga kreće od početka, promatrajući prve pokušaje, prve digitalne umjetničke radove 1960-ih i 1970-ih. Iz današnje perspektive pokušava se iščitati povijest koja je napisana svakim događajem, svakim istraživanjem i umjetničkim djelom, i koja je dio paradigme u kojoj danas živimo. 

Dvije su glavne linije izložbe. Prva, 9 večeri: kazalište i inženjerstvo, fokusirana je na kultnu seriju performansa Johna Cagea, Lucinde Childs, Öyvinda Fahlströma, Alexa Haya, Deborah Hay, Stevea Paxtona, Yvonne Rainer, Roberta Rauschenberga, Davida Tudora i Roberta Whitmana, u zgradi Regiment Armory u New Yorku 1966. godine. Zbog performansa desetero umjetnika, taj događaj postao je prekretnica u području umjetnosti i tehnologije, događaj iz kojeg potječu mnogi prvijenci tog polja. 

Druga linija je o pokretu Novih tendencija, tj. 4. i 5. izložbi, koje su održane u Zagrebu 1968/69. i 1973. Te dvije pionirske izložbe, održane na relativnoj periferiji Europe, već su u toj ranoj fazi potaknule rasprave koje su ukazale su na to da je računalo prihvaćeno kao umjetnički medij. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i međunarodnom mrežom kolekcionara i privatnih arhiva, izložba nudi pregled izvornih i ranih digitalnih djela, uključujući između ostalih Waldemara Cordeira, Gustava Metzgera, Vladimira Bonačića i Friedera Nakea.

U sklopu Off-line medijskog prostora bit će održani seminari umjetnika i istraživača, te razgovori o umjetničkim temama i radovima. Vrijedi izdvojiti seminar Sudionici društvene promjene iz 1960-ih i 1970-ih u digitalnoj umjetnosti Darka Fritza, 9 večeri inženjerstva i kazališta Sylvie Lacerte te Povijesti postdigitalnog: medijska umjetnost u Turskoj Ekmela Ertana.

Neki od umjetnika čiji su radovi zastupljeni na izložbi su Marc Adrian, Jean Baptists Bedaux, Vladimir Bonačić, Frank Böttger, Hans Köhler, Auro Lecci, Robert Mallary, Gustav Metzger, Tomislav Mikulić, Petar Milojević, Jorge Moscati, Ivan Picelj, Ludwig Rase, Sylvia Roubaud, Beverly RoweArthur Veen, Aron Warszawski, Edvard Zajec, Vilko Žiljak i Anton Zöttl.

Dodatne informacije o izložbi možete pronaći ovdje

Izvor: Akbank Sanat

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2014