Ishodišta sociološkog proučavanja grada | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Ishodišta sociološkog proučavanja grada

Knjiga Ognjena Čaldarovića Čikaška škola urbane sociologije: Utemeljenje profesionalne sociologije predstavlja prvi profesionalni odjel za sociologiju u SAD-u.

Odjel je započeo svoju aktivnost 1892. godine i bio je prvenstveno orijentiran na proučavanje različitih problema adaptacije doseljenika u veliki grad - Chicago. Ova je škola poznata po djelovanju mnogobrojnih autora koji su i danas značajni, primjerice Thomasa, Parka, Burgessa, Wirtha i drugih. 

Razvili su niz zanimljivih socioloških koncepata i pristupa analizi fenomena u velikom gradu (primjerice, humana ekologija, ekološki pristup), kao i metode istraživanja kasnije poznate pod nazivom "kvalitativna metodologija" koja u današnje vrijeme doživljava novi procvat. Ova će knjiga biti korisna ne samo stručnjacima u području društvenih znanosti, nego i urbanistima, arhitektima i svima zainteresiranima za bolje razumijevanje urbanih fenomena i urbanog društva.

Ognjen Čaldarović redoviti je profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje dugi niz godina predaje sociologiju grada, a bavi se i područjima suvremenih socioloških teorija, sociologije rizika i sociologije vremena.

Izvor: Jesenski i Turk

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.06.2012