Iskopavanja I: Sudi knjigu po koricama | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Iskopavanja I: Sudi knjigu po koricama

Izložba se bavi dizajnom naslovnica knjiga objavljenih u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća.

24.11.2011 - 05.12.2011 , Zagreb - Hrvatsko dizajnersko društvo
  • A
  • +
  • -

Autorice Lana Cavar i Narcisa Vukojević godinu dana su istraživale arhive institucija, nakladnika i knjižnica te privatnih biblioteka.

Iskopavanja je projekt arheologije dizajna, zamišljen u fazama od kojih se svaka fokusira na jedno izdvojeno područje dizajnerske produkcije. Projekt nema znanstvenih ambicija te ne teži predstaviti definitivnu povijesnu priču o hrvatskom dizajnu, već prvenstveno nastoji uspostaviti mapu dizajnerskih ostvarenja u različitim medijima i kontekstima koja će biti trajno dostupna za pretraživanje i revalorizaciju. Posebnost čitavog projekta, kao i aktualne izložbe, je upravo u točki gledišta koja pripada dizajnericama - autoricama. Ona je u isto vrijeme profesionalna i osobna. Profesionalna, u smislu da je bitno određena iskustvom praktičara u području dizajna vizualnih komunikacija, a osobna na način da je autentičan cilj projekta u velikoj mjeri upravo samo-edukacija.

Kriteriji autorica pri izboru knjiga koje će obraditi i izložiti utoliko su uvelike subjektivni i intuitivni, a sustav koji predlažu nije hijerarhijski i linearan već potpuno otvoren – nema važnih i manje važnih žanrova, autora, tipologija i stilskih obrazaca koji bi nosili težište priče. Ideja izložbe i projekta Iskopavanja u cjelini je prostrti pred gledatelja na jednom mjestu dosad slabo dostupno dragocjeno polu-stoljetno nasljeđe grafičkog dizajna i ostaviti iza sebe iznimno koristan referentni izvor građe istraživačima, ljubiteljima, entuzijastima i dizajnerskim praktičarima.

U povodu otvorenja inaugurirat će se web stranica s arhivom naslovnica, a u prostoru HDD galerije bit će izložena instalacija od odabranih primjeraka knjiga koja izložbeni prostor transformira u malu knjižaru, jedno od onih mjesta okupljanja kakva u međuvremenu nestaju, izgurana drugim sadržajima.

Otvorenje je u četvrtak, 24. studenog u 20 sati, a izložba ostaje otvorena do 5. prosinca. [d] razgovor s autoricama bit će održan u četvrtak, 1. prosinca s početkom u 19 sati. Razgovor vodi Marko Golub.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 22.11.2011