Iskorak iz uobičajenih glazbenih formata | kulturpunkt

Najave Festival

<

Iskorak iz uobičajenih glazbenih formata

Tijekom pet dana drugog izdanja ZEZ Festivala posjetitelji će moći uživati u drugačijoj glazbi, zanimljivim radionicama i izložbi zvuka.

10.04.2019 - 14.04.2019 , Zagreb - KSET

Brötzmann / Leigh (foto: Dawid Laskowski; izvor: Facebook/Trost Records)

  • A
  • +
  • -

ZEZ Festival Zavoda za eksperimentalni zvuk po drugi put će se održati u prostoru KSET-a od 10. do 14. travnja, a prvi najavljeni izvođači koje ćemo imati priliku gledati i slušati na ovogodišnjem festivalu su Lucrecia Dalt, BNNT, Ben Vince, IC3PEAK, Brötzmann / Leigh te domaće snage The KarmakumulatorNorac/Pavičić/Dožić.

Lucrecia Dalt je kolumbijska glazbenica, producentica i sound umjetnica s adresom u Berlinu. Njen zvuk je evoluirao iz eksperimentalnog indie popa u jedinstveni spoj suvremene elektronske glazbe, spoken word poezije i motiva iz znanosti i tehnologije. Na ZEZ Festivalu nastupit će, među ostalim, s live izvedbom eteričnog albuma Anticlines, izdanog za njujorški label RVNG intl.

Lucrecia Dalt (Photo by Kasia Zacharko)

BNNT su baražni napad na osjetila, nasilni otmičari naših čula. Ovaj poljski noise duo čine Daniel Szwed na hipnotičnim bubnjevima i Konrad Smolenski na ‘gitari’ - žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Stoga ne čudi da se njihovi performansi i koncerti nazivaju ‘zvučno bombardiranje’.

BNNT / Patrick Higgins, Pawilon (LAS) Poznań PL 2019 ft. Piot Piotrowski (Offbird photography)

Audio-vizualni trio Norac/Pavičić/Dožić će nas odvesti na još jedno emocionalno putovanje u sklopu ZEZ Festivala 2019. U kompoziciji Klarinet i petlje, petlje na klarinetu popratit će analogne projekcije na petljama 16mm filma.

Britanski saksofonist i skladatelj Ben Vince pomoću loopova slaže ambient između jazza i eksperimentalne elektronike. Njegov moćan solo nastup naginje apstraktnijem zvuku, ali prepoznat je i po impresivnim suradnjama. Među njima su svirke s post-punk bendom Housewives te EP s Joy Orbisonom bliskiji techno stilu.

Audiovizualni teroristi IC3PEAK dolaze okupirati ZEZ Festival 2019! Provokativni ruski noise rap duo sukobljava gotovo operne pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteći ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritarnog sistema.

Peter Brötzmann i Heather Leigh istražuju free jazz i improvizaciju dovodeći potencijal svojih instrumenata do krajnjih granica. Brötzmann predstavlja jednu od najvažnijih figura europskog free jazza još od 1960-ih dok Leigh vuče svoj ekscentrični pedal steel zvuk iz West Virginie i Texasa. Njihova energična glazbena razmjena munjevite improvizacije stvara suludi blues za svijet buke i kaosa u kojem živimo. 

 je najdugovječniji splitski eksperimentalni noise glazbeni projekt. Projekt je osnovao i do danas ga realizira Igor Mihovilović, a na ZEZ Festivalu će se ovaj projekt po treći put predstaviti u formi dua kojeg trenutno, uz Igora, čini i Petar Pečur. Karmakumulator kombinira audio eksperiment, post-industrial estetiku i eksperimentalni noise zvuk.

The Karmakumulator, foto: Facebook

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to.

Pojedinačne dnevne karte krenule su u prodaju, a cijene i raspored izvođača po danima moguće je pronaći na KSET-ovoj stranici. U prodaji su i festivalske ulaznice po cijeni od 160 kn, a sve ulaznice moguće je nabaviti u KSET-u (Unska 3) ili Dirty Old Shopu (Tratinska 18).  

Zbog otkazivanja nastupa grupe 700 Bliss, informacije o izvođačima i dnevnim ulaznicama za petak, 12. travnja bit će objavljene naknadno. Detalje o bogatom dnevnom programu festivala, kao i o jednoj sasvim drugačijoj elektronskoj klupskoj večeri moguće je pronaći na službenoj Facebook ili Instagram stranici.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 01.03.2019