Iskorak iz uobičajenog života | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Iskorak iz uobičajenog života

Na prvoj ovogodišnjoj tribini iz serijala Književnost, između gostuje Srđan Marković, pokretač i vlasnik Utopie, male specijalizirane beogradske izdavačke kuće.

03.02.2015 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Srđan Marković, poznatiji kao Điđi, radio je kao organizator glazbenih festivala, od kojih je najpoznatiji svakako novosadski Exit, a u New Yorku je studirao filmsku produkciju i vodio nezavisni filmski studio, kao i prodavaonicu ploča St. Marx Music. Živio je i radio u Londonu i na Jamajci, a svoja je iskustva opisao u knjizi Kad je cvetala vutra (...i pucale tikve), izdanoj 2013. godine, zagrebačkoj publici gotovo nepoznatoj. 

Marković opisuje živu alternativnu beogradsku scenu sedamdesetih i osamdesetih i utjecaj koji su na nju imali otkriće reggaea, punk-rocka i psihoaktivnih droga, ali svoje književne geografske koordinate potom rasteže na ostatak svijeta kojim se kretao, od Londona do Jamajke, od Maroka do Indije. Razgovor sa Srđanom Markovićem bit će prilika za puno detaljnih uvida u beogradsku i globalnu nezavisnu glazbenu, kulturnu i društvenu scenu u kojoj ovaj originalni autor već desetljećima sudjeluje, kao i način na koji su glazba i putovanja oblikovali specifične svjetonazore koji stoje iza knjige.

Tijekom razgovora Dunje Kučinac, voditeljice tribine i gosta bit će prikazani isječci iz filma Chant Down Babylon, dokumentarca kojeg je Marković snimio 2006. na Jamajci i koji prikazuje sukob kapitalizma i konzumerizma s lokalnom rastafarijanskom kulturom i duhovnošću. Večer će završiti druženjem i slušaonicom duba i reggaea prema odabiru autora a svi zainteresirani moći će nabaviti i knjigu Kad je cvetala vutra.

Tribina će biti održana u utorak, 3. veljače, u klubu Booksa, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.02.2015