Iskusite jedan od primarnih ljudskih strahova | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Iskusite jedan od primarnih ljudskih strahova

U sklopu programa koji u Rijeci predstavljaju Clubture i Molekula premijerno je postavljena instalacija "Primarni ljudski strah br.2" koju je producirao biro za umjetničku praksu "Kontejner"

Razgovarala: Janja Sesar
  • A
  • +
  • -

KP: Možeš li na reći nešto o instalaciji.

Ivana Vratarić: Posjetiltelj ulazi u bijelu kabinu u kojoj se nalazi platforma sa sjedalicom. Bilo mi je zanimljivo kako su asocijacije na kabinu bile kemijski WC, lift za invalide i frižider. Posjetitelj sjeda, uzima stetoskop, fiksira ga na srce nakon čega čuje njegove otkucaje. Na jednom od zidova kabine nalaze se tri gumba, a pritiskom na njih mijenja se zvuk otkucaja. A nakon toga - iznenađenje... Ono što je zanimljiv moment je da posjetitelj u kabini ne zna da se otkucaji njegovog srca čuju i izvan kabine tako da sam od jednog posjetitelja dobila feed back kako mu je zapravo neobično, možda i nelagodno, bilo dijeljenje jednog takvog intimnog osjećaja s drugim, nepoznatim ljudima.

KP: Je li ti ovo prvi rad u kojem si povezala umjetnički koncept s tehnologijom?

Ivana Vratarić: Da. Iako sam išla u Primijenjenu, smjer kiparstvo, a na Akademiji sam studirala slikarstvo, mislim da se u umjetničkom izažavanju nitko ne treba ograničavati na jedno područje, odnosno tehniku. Ono što mi je još želja, jest povezati svoj rad s izvedbenim umjetnostima. U ovom je radu softwarski dio odradio Ivan Nikolić Leš, a platformu Vedran Recija. S obzirom da ga nisam imala gdje drugdje sastaviti, ekipa iz Močvare mi je izašla u susret pa smo ga tamo sastavili.
KP: Što si u ovom radu htjela ispitati?

Ivana Vratarić: Već me četiri godine zaokuplja ova tema jer je strah od gubitka tla pod nogama nešto što nam je svima zajedničko. Ipak, svatko na taj strah reagira na drukčiji način i zbog toga sam se odlučila na eksperimentalni pristup. Također, bavim se suvremenim plesom, a u ovom se radu pojavljuje i moment ravnoteže i prenošenja ravnoteže.

Ako želite iskusiti drugi primarni ljudski strah, posjetite Molekulu u kojoj se do 8. lipnja održavaju raznovrsni programi o kojime više možete pročitati ovdje.

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 07.06.2008