Iskustvo rada na dokumentarnom filmu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Iskustvo rada na dokumentarnom filmu

Estonska filmašica Marianna Kaat održat će predavanje o izgradnji lika i značenju rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnog filma.

05.12.2015 , Zagreb - Dokukino KIC
  • A
  • +
  • -

Udruga Fade In, Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i Udruga Restart organiziraju predavanje renomirane estonske sveučilišne profesorice, redateljice i producentice Marianne Kaat, koje će se održati u subotu, 5. prosinca, u 14 sati, u Dokukinu KIC, na temu izgradnje lika i značenja rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma. 

Masterclass predavanje dio je edukativnog programa "U fokusu-izgradnja lika u dokumentarnom filmu" koje provodi Fade In. Od 26 prijavljenih, u radionice je uključeno devetero polaznika, osmero iz Hrvatske i jedna redateljica iz Srbije koji su aplicirali kratkim sinopsisima za priču o kojoj bi htjeli snimiti film. Glasanjem su odabrali tri teme koje su trenutno u fazi pred snimanje. Edukativni program "U fokusu-izgradnja lika u dokumentarnom filmu" namijenjen je polaznicima koji imaju osnovna znanja iz dokumentarnog filma i filmskog jezika općenito, a cilj je polaznike voditi kroz proces istraživanja, pripreme i pisanja vlastitog projekta, te ih poticati i podupirati u radu s protagonistima.

Marianna Kaat međunarodno je nagrađivana producentica i redateljica, jedna od najuspješnijih estonskih dokumentaristica. Diplomirala je i doktorirala na Akademiji St. Petersburg State Theatre Arts u Rusiji. Tijekom svoje uspješne karijere u filmskoj industriji radila je kao scenaristica i redateljica (Eesti Telefilm Studio), nakon čega je pet godina bila menadžerica na estonskoj nacionalnoj televiziji (ETV). Nezavisnu produkciju Baltic Film Production (BFP) osnovala je 1998. godine i od tada je producirala i režirala brojne TV serije i dokumentarne filmove za domaće i inozemno tržište.

Njezini zapaženiji filmovi − A Working Title: Wunderkind (2012.), Pit No. 8 (2011.), Lobotomy (2010.), Kalinovski Square (2007.) i The Last Phantoms (2006.) − prikazivani su diljem svijeta i osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade. Pri estonskome Baltic Film and Media School predaje dokumentarizam na preddiplomskome i poslijediplomskome specijalističkom studiju. Kao gošća mentorica sudjelovala je na brojnim radionicama za producente, filmskim školama i sveučilištima izvan Estonije.

Članica je udruženja European Documentary Network (EDN), jedna od osnivačica Estonian Documentarians Guilda. Članica je i zajednice Estonian Journalists Uniona. Dobila je priznanje The European Trailblazer na konferenciji MIPDoc 2009. godine u Cannesu.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.12.2015