Ismijavanjem mizoginije do rodne ravnopravnosti | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Ismijavanjem mizoginije do rodne ravnopravnosti

Megalia, feministički pokret nastao zrcaljenjem mizoginih internetskih komentara, korejskim muškarcima pokazao je kako izgleda prava, sirova forma diskriminacije.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Koreabang

  • A
  • +
  • -

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum) iz 2015. godine o razlikama u plaći muškaraca i žena, Južna Koreja našla se na 115. od 145 zemalja, iza Liberije, Maldiva i Burkine Faso, dok je u kategoriji "ekonomske participacije i mogućnosti" tek na 125. mjestu. Akademski obrazovane žene u prosjeku zarađuju oko 66 posto plaće koju zarađuju akademski obrazovani muškarci, prenosi Quartz. Zemlja koja je uvijek slovila kao izrazito patrijarhalna, gdje su muškarci i zakonski karakterizirani kao glava domaćinstva, posljednjih godina doživljava novi val seksizma. Ekonomska stagnacija zbog koje današnje generacije mladih imaju osjetno niži životni standard od njihovih roditelja, visoka nezaposlenost mladih i nedostatak dobrih poslova uzrokuju određenu društvenu frustriranost. Dostupnost selektivnih pobačaja u kombinaciji s patrijarhalnim društvom uzrokovala je višak muškaraca koji ne mogu pronaći partnerice, dok istovremeno sve više žena odlučuje nemati obitelj zbog zakona koji im otežavaju ostanak na poslu i ponovno zaposlenje ako se odluče imati djecu.

Unatoč očitom superiornom položaju, korejski se muškarci u današnjem ekonomskom sustavu osjećaju zakinuto, što je posebno vidljivo u javnom diskursu. Također, organizacije za prava muškaraca koje su sada postale dio mainstreama, žale se kako je ekonomski status muškaraca lošiji u odnosu na starije generacije, dok žene prolaze bolje zbog obrnute diskriminacije. Također zagovaraju raspuštanje Ministarstva rodne jednakosti i obitelji jer, kako tvrde, njihova financijska podrška jednoroditeljskih obitelji promovira razvode. Svojevrsna kulminacija mizoginih stavova dogodila se 2015. godine kad je u medijima pogreškom protumačeno da su dvije žene za koje sumnjalo da su zaražene MERS virusom, odbile ostati u karanteni. Korisnici popularnog korejskog društvenog foruma agresivno su napali ove žene, a internetskim se prostorom proširio posebno mizogin i diskriminirajuć jezik. Žene su na to uzvratile jednakom mjerom i koristeći se formom "zrcaljenja" te su mijenjanjem riječi žena sa muškarac u spomenutim komentarima na isti način napale muškarce. Iz toga se rodio još uvijek aktivan i relevantan pokret Megalia.

Kombinirajući termine MERS i Egalia (od satiričkog romana Gerda Brantenberga Egalia’s Daughters), nastalo je ime feminističkog pokreta koji visoku tehnologiju i dostupnu infrastrukturu koristi za promociju rodne ravnopravnosti, istovremeno ismijavajući mizoginiju korejskog društva. Logo pokreta i njihove web stranice došao je od popularne šale megalijinih aktivistica o premalim penisima korejskih muškaraca, a prikazuje dva prsta ruke koji mimiciraju veličinu. Osim satire i ismijavanja mizoginije, pokret je imao značajan utjecaj na više feminističkih kampanja u zemlji te ključnu ulogu u svojevrsnom skandalu kada je časopis MAXIM na naslovnici portretirao glumca Kim Byeong-oka sa ženskom žrtvom čije noge vire iz prtljažnika automobila. Naslov članka bio je The Real Bad Guy. Aktivistice su brzo reagirale i napale časopis koji se na kraju morao ispričati zbog objavljenog broja. 

Megalija je od svog osnutka prouzročila određene "nemire" u korejskom medijskom prostoru. Njihovi protivnici često ih napadaju, nazivaju mrziteljicama muškaraca i optužuju da se protiv mržnje bore mržnjom, a uspoređuje ih se i s ISIL-om. Pokret je također imao određenih previranja unutar sebe, prvenstveno oko pitanja da li je uredu ismijavati gay muškarce s obzirom na to da i oni sudjeluju u mizoginom diskursu u javnosti. Nakon što je odlučeno da Megalija neće sudjelovati u takvom narativu, neke su se grupe odvojile. Unatoč tome, potpora pokretu je opstala, a aktivistice tvrde kako je prije ovoga feminizam u Koreji bio "dosadan i akademski". Mizoginija je danas prihvatljivo socijalno ponašanje u zemlji, poručuju Megalijanke, a njihov je cilj da i muškarci mogu na jednak način doživjeti pravu, sirovu formu diskriminacije.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.11.2016

VEZANE VIJESTI

Raskorak u zastupljenosti tema i perspektiva

Piše: Martina Domladovac

Udruga PaRiter pokrenula je akciju FemWiki - Enciklopedija žena kako bi se najveća online enciklopedija dopunila člancima koje pišu žene, o ženskim iskustvima i postignućima.

Opasnosti ženskog javnog djelovanja

Piše: Martina Domladovac

The Dangerous Women Project, nastao kao reakcija na ušutkavanje ženskog glasa u javnosti, propituje značenje izraza "opasna žena".

Žena ili je pasivna ili ne postoji

Piše: Petar Dukić
Autorice izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti arhivski dio posla odradile su besprijekorno, ali su u potpunosti pasivizirale i svele na romantičarsku ženskost život i rad Marije Novaković.