Ispipavanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ispipavanje

U svom radu Martina Miholić ispituje sudionike o njihovim tjelesnim iskustvima, jamčeći anonimnost.

05.07.2012 - 20.07.2012 , Zagreb - Galerija VN

Tijekom filmskog programa umjetničkog festivala DOCUMENTA (13), prikazan je film o Exotic Worldu. To je muzej koji se nalazi u Kaliforniji na lokaciji koja je nekad bila farma koza. U razgovoru poslije prikazivanja filma, Raimundas Malasauskas poslužio se sljedećim glagolom: Netko može burleskirati nešto. No što to zapravo znači? Burleskirati znači fokusirati pogled publike na sebe i voditi ga, manipulirati, iznenaditi, zastrašiti, pritom stvarajući ushit, smijeh i užitak.

Martina Miholić nije toliko zaokupljena neoburleskom koliko znakom otpora u smislu stvaranja užitka ili "campa". Njezina djela pokušavaju postati platforme za autorefleksiju, u kojima su sudionici i ona sama pozvani progovoriti o svojim seksualnim i tjelesnim identitetima. U svom radu Martina ispituje sudionike o njihovim tjelesnim iskustvima, jamčeći anonimnost. Upotrebljava tekstove kao vlastiti tekst, iskustvo i mišljenje pa oni prestaju biti samo hladni intimni detalji ostavljeni kao komentari na internetu ili poruke na forumima. Umjetnica radom afirmira i opunomoćuje sudionike da postanu subjektom njezinih umjetničkih radova kroz eksplicitni i ponekad neugodno svakodnevni sadržaj. Ovdje burleska ne služi kao aktivni posrednik. Ipak, postoji nešto osnažujuće u načinu na koji se sadržaj odgovora otkriva. Djelo Martine Miholić kao da je upravo to utjelovljenje, ispipavanje tuđih identiteta.

Martina Miholić je rođena 1981. u Zagrebu. Godine 2004. diplomirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Od 2006. Djeluje unutar umjetničkog kolektiva Projekt 6. Iste godine postaje umjetnička ravnateljica Test!-a – Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije, koji vodi do 2010. U projektima se koristi metodom osobnog ogoljavanja i dekonstrukcijom pozicije subjekta kako bi tematizirala načine stvaranja stereotipa, predrasuda i komunikacijskih čvorišta. Zanima ju analitički pristup rekreiranju vlastitog identiteta, njegova konfrontacija i refleksija u nikada statičnom društvenom okruženju. Na taj način stvara platformu za preispitivanje sistema, jezika i kodova kojima definiramo vlastiti ili tuđi identitet. Do sada je izlagala na tri samostalne i nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj, Srbiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 5. srpnja, u 19 sati, a ista ostaje otvorena do 19. srpnja
 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.07.2012