Ispit 2013. | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ispit 2013.

U Galeriji SC bit će otvorena ispitna izložba studenata fotografije, rezultat cjelogodišnjeg studentskog rada.

17.09.2013 - 28.09.2013 , Zagreb - Galerija SC-a

Otvorenje izložbe fotografija studenata prve godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti naziva Ispit 2013., bit će održano u utorak, 17. rujna u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti umjetnici Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka.

Izložba je rezultat cjelogodišnjeg studentskog rada na jednoj temi po vlastitom izboru. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom. Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorstvo potpisuju prof. Sandra Vitaljić i umj.asis. Jelena Blagović.

Igor Ilić predstavit će rad Millennials / Generacija Y 2013. "Generacija Y predstavlja naziv za demografski grubo označenu skupinu ljudi rođenih između 1980. i 2000. godine, koja je često spominjana kao sljedeća "značajna generacija", a preferiraju se nazivati "milenijskom generacijom". Opisuju ih kao lijene, razmažene, materijalistički orijentirane i besposlene. Oni su i refleksija generacije prije njih, no imaju li pravo biti cinični prema sustavu i navedenoj karakterizaciji? Iako  puni samopouzdanja i odgojeni kao "oni koji mogu postići sve" pate od "inflacije ambicija" a njihove povećane želje prate sve nerealnija očekivanja. Niz oblika ponašanja najčešće vrijede za razvijeni postindustrijski informatički kapitalizam zapadnoeuropskog i sjevernoameričkog tipa, dok otvorenim ostaje pitanje koliki je utjecaj  prisutan u istočnoeuropskim i nezapadnim društvima. Portretirani subjekti preuzimaju fiktivnu ulogu žrtava takve tranzicije. Uzvišena drama dio je naizgled banalne scene - mladića i djevojaka na privatnoj zabavi. Prikazujući banalno kao uzvišeno, te aludirajući na sakralne teme i religiozno patetični zanos prenesen u suvremeni prizor prema predlošcima djela iz povijesti umjetnosti, naglašava se sveprisutnost melankolije, apatije i nemoći", prokomentirao je Ilić.

Marina Paulenka predstavit će rad Svjedoci. "Dokumentarni projekt Svjedoci prikazuje život vjerske zajednice Jehovinih svjedoka koji u Hrvatskoj broje preko 5600 članova. Kroz vjerske sastanke, kongrese, život u volonterskoj službi u glavnom sjedištu Betelu te svakodnevicu pojedinaca prikazujem, većini nepoznatu, organizaciju ove zajednice koja je ujedinjena u veliko međunarodno bratstvo. Učenja im se temelje na Bibliji, a za zajednicu su značajna individualna propovijedanja i podučavanja drugih pomoću svojih brojinih tiskovina", napisala je Paulenka.

Tjaša Kalkan predstavit će rad Crne pruge tigra. "Prateći analogiju životinjskih nastambi koje u duhu suvremenog diskursa svakog modernog zoološkog vrta (istraživanje, edukacija i očuvanje divljih životinjskih vrsta) imitiraju "prirodna staništa", nadovezala sam se na lanac artificijelnosti. Manipulacijom snimljenih fotografija umnožavam i rekonstruiram prostor naglašavajući tako bizarnost životinjskih nastambi i propitujući time njihovu autentičnost pa i sam smisao. Životinjske nastambe su pozornice, dekori, pejzaži i iluzije koje vrlo jasno oslikavaju inventar imaginarnog mitološkog svijeta koji usvajamo već od rođenja preko igračaka, filmova ili priča razvijajući naše antropocentrične ideje o životinjama i prirodi", opisala je Kalkan.

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 28. rujna, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.09.2013