Ispitivanja "stvarnoga" svijeta | kulturpunkt

Najave Festival

<

Ispitivanja "stvarnoga" svijeta

Dani otvorenog performansa - DOPUST dovodi bečki akcionizam u Split.

19.09.2016 - 24.09.2016 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Dani otvorenog performansa u Splitu ove godine predstavljaju bogati izvedbeni program koji će se održati od 19. do 24. rujna u Multimedijalnom kulturnom centru, Galeriji Umjetnina, podrumima Dioklecijanove palače te u javnom gradskom prostoru. Ovogodišnji program bavi se pitanjem situacije te reakcije u obliku umjetničke akcije. 

Po prvi put u hrvatskoj će se predstaviti scena bečkog akcionizma izložbom filmova, fotografija i video radova umjetnika Hermanna Nitscha, Guntra Brusa, Otto Muehla te Rudolfa Schwarzkoglera. Tijekom programa izvedbama u galerijskom i javnom prostoru predstavit će se umjetnici Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Marko Marković, Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Momčilo Golub, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub.

Izložba Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties predstavit će publici bečki akcionizam, jedan od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, koji ne gubi svoj kontinuitet još ni danas. U ranim 1960-im njezini glavni protagonisti Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarzkogler su otišli izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objektima i tvarima u prostoru i vremenu. Njihov cilj je bio "izravno" suočavanje s osjetilnom i psihičkom stvarnošću u svim mogućim aspektima-uključujući tragična, teško probavljiva i prije svega društveno potisnuta iskustva- koja će intenzivirati umjetničke forme kako bi došlo do pojačana svijesti. Akcionisti su se držali radikalnog pristup te odbijali kompromis što je njihova jasna stavka bez premca u povijesti umjetnosti. Odgovor u njihovim akcijama, fotografijama i filmskim zapisima su generirane snažnim intenzitetom. Akcionizam je uzrokovao metež i skandal - ne samo u vrijeme kada se događao - no isto je tako izazvao raspravu o tabu pitanjima te na kraju bio ko-inicijator procesa socijalnog premišljanja. U povijesno-umjetničkom smislu Bečki Akcionizam je napravio značajan doprinos međunarodnom razvoju od 1950-ih i 60-ih godina. Akcije su vratile predmet ispitivanja "stvarnoga" svijeta, nakon zapadne poslijeratne umjetnosti gdje je dominirala apstrakcija i njezin introspektivni sadržaj.

Što se tiče međunarodnog kompetentnog centra Vienna Actionism, MUMOK/ Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, ne samo da broji značajna djela bečkih akcionista Güntera Brusa, Otto Muehla, Hermann Nitscha, Rudolf Schwarzkoglera, već i arhivira suvremeni dokumentarni materijal brojni snimaka, zapisa, skica, akcijskih fotografija i pisama. Zbirka prikazuje razvoj Akcionizma od njegovog ranog starta iz slike te širenja slikarstva u korist inscenacije događanja u prostoru i vremenu.

Izložba Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties Vienna bit će predstavljena u Galeriji MKC Split tijekom trajanja Dopust programa od 19. do 24. rujna. Kustosi izložbe su dr. Eva Badura Triska, direktorica arhiva Akcionizma MUMOK, i Marko Marković, umjetnički direktor festivala DOPUST.

Dani otvorenog performansa međunarodni je festival izvedbenih umjetnosti koji se se ove godine održava u Hrvatskoj, Austriji i Meksiku. Nakon uspješne realizacije programa Dana otvorenog performansa u Beču pri Galeriji Michaela Stock gdje su se predstavili hrvatski i strani umjetnici program se nastavlja u Splitu. Galerija Michaela Stock iz Beča ujedno je i inicijator suradnje između Mumoka i Dopusta čija se zajednička ideja o predstvaljanju Akcionizma u Hrvatskoj dalje razvijala ka Galeriji Umjetnina Split, HULU Split, MKC-u Split te MMSU-u iz Rijeke. 

Raspored programa potražite na Facebook stranici događaja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.09.2016