Ispod oblaka i u oblacima | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Ispod oblaka i u oblacima

Umjetnik i publicist James Bridle održava predavanje o umreženom svijetu, tehnološkim fantazijama, planetarnim transformacijama i neizvjesnostima društvenog djelovanja naše suvremenosti.

07.12.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Predavanje Jamesa Bridlea Cloud Thinking održava se u srijedu, 7. prosinca u 18 sati u sklopu programa Politički tehnopop zagrebačkog Multimedijalnog instituta i Human Rights Film Festivala.

"Živjeti u današnjem svijetu znači živjeti ispod oblaka i u oblacima. Planetarna klimatska skala je najzad replicirana u planetarnoj skali naših informacijskih sistema koji okružuju globus. Oba ova sistema su, sasvim doslovno, izvan kontrole.

Kad je u pitanju vrijeme, antropogene klimatske promjene postale su ireverzibilne te nas očekuju iznimno nasilne promjene, kako u pogledu geofizičkih, tako i u pogledu društvenih procesa. Ratovi i masovne migracije izazvane klimatskim promjenama već su naša stvarnost te njihove učinke možemo neposredno osjetiti, makar kao povećanje atmosferskih turbulencija. Unatoč tome, strašna upozorenja i očajnički vapaji znanstvenika ne uspijevaju nas trgnuti da se suočimo s krizom. Stvar nije ništa bolja kad pogledamo naše informacijske sisteme. Pregršt informacija i pluralnost pogleda na svijet koji su sad dostupni kao gotova rješenja ne proizvode koherentnu konsenzualnu stvarnost, nego jedan izmrvljeni svijet koji je opterećen fundamentalističkim inzistiranjima na jednostavnim narativima, teorijama zavjere i postfaktičkom politikom", stoji u najavi.

James Bridle je publicist i umjetnik koji u svom radu istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijet i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. Njegov pojam nove estetike kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2016