Ispraćaj javnog interesa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ispraćaj javnog interesa

Pravo na grad i Zelena akcija su u četvrtak, 31. ožujka akcijom obilježili smrt javnog interesa te pozvali na prosvjed u četvrtak, 7. travnja u 11 sati.

  • A
  • +
  • -

Nakon gotovo pet godina akcija, pritužbi, diskusija, animiranja javnosti i prosvjeda, uoči otvaranja novog stambeno-poslovnog centra Cvjetno, Zelena akcija i Pravo na grad simboličkom su akcijom pokopali javni interes. Veliki drveni lijes bačen je u raku ulaza u garažu u Varšavskoj ulici, nekad dijelu pješačke zone, danas privatiziranom prolazu za automobile.

Teodor Celakoski iz Prava na grad još je jednom spomenuo neke od gorućih problema koji su se otvorili u akcijama ovih dviju udruga. Projekt Cvjetno izgrađen je uz brojne izmjene propisa i regulativa pod izlikom javnog interesa - od prolaza koji spaja Cvjetni trg i Gundulićevu do dvorana za programe od javnog interesa - kojih u realiziranom projektu nema. Tomislav Tomašević iz Zelene akcije istaknuo je da je dio pješačke zone ustupljen projektu prestao biti javan - nadziru ga zaštitari, a pješacima je onemogućeno kretanje tim dijelom Varšavske, pa je ulica ovom preinakom izgubila svoju javnu funkciju. Napomenuo je i da je ovo prvi slučaj da je ulazna rampa za privatnu garažu izgrađena u javnom prostoru te da je postupak izdavanja lokacijske dozvole još uvijek u tijeku. Također je dodao da će se ovim slučajem baviti i dalje jer još nije razriješen čitav niz prijava.

Unatoč akciji koja bi slutila na kraj aktivnosti ovih dviju organizacija po pitanju javnog prostora, Celakoski je najavio širenje djelovanja na druge točke grada u kojima se događaju slične uzurpacije javnog prostora te djelovanje i izvan Zagreba, u drugim krajevima Hrvatske. Celakoski je pozvao i gradsku Skupštinu da uvede potrebne regulative kojima će se daljnja realizacija ovakvih projekata spriječiti.

Tomašević i Celakoski su pozvali građane da se ogluše na otvaranje Cvjetnog te da se pridruže prosvjedu kojeg ove udruge organiziraju u četvtak, 7. travnja u 11 sati, u vrijeme otvaranja ovog kontroverznog stambeno-poslovnog kompleksa.

A. L. / Foto: Marina Kelava


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 31.03.2011