Iste kiše, isti vjetar | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Iste kiše, isti vjetar

Projekt Iste kiše, isti vjetar privodi se kraju otvaranjem izložbe u Chiang Maiju.

  • A
  • +
  • -

Internacionalni projekt Iste kiše, isti vjetar u tajlandskom gradu Chiang Maiju, u kojem je od listopada prošle godine sudjelovalo oko šezdeset umjetnika iz cijelog svijeta, među kojima su najbrojniji autori s Balkana, završava se 1. veljače otvaranjem velike izložbe radova u Art centru Kraljevskog sveučilišta.

Iste kiše, isti vjetar je međunarodni projekt, pokrenut na inicijativu Udoma Chimpukdeea i Burhana Hadžialjevića, čija je početna intencija bila istražiti planetarni kontekst svrhe i utjecaj multimedijalnog stvaralaštva. Izazov je bio pronaći zajednički tematski nazivnik zbog širokog dijapazona estetskih pristupa i porijekla autora. Kao dovoljno široka tema s bezbrojnim mogućnostima za promišljanje prihvaćena je ekologija. Ili, riječima  kustosa Eugena Borovskog, čiji je prijedlog prihvaćen kao tematska okosnica projekta: "Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, na njemu smo svi vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Iste kiše padaju i isti vjetar puše i ovdje i tamo. Postoji bojazan da je politička globalizacija postala maska za eksploataciju i monetarno ugnjetavanje dijelova zemaljske kugle koji imaju drukčiji pristup, stav, vjerovanja i uvjerenja."

Iz Hrvatske su, osim Hadžialjevića i Borkovskog, sudjelovali slikari Ivo Ćorković i Bojan Šumonja, kipar Ivan Valušek, fotograf Hassan Abdelghani i multimedijalni umjetnik Robert Pauletta. Jedan od pokrovitelja projekta je Odjel za kulturu Istarske županije. Njegov nastavak predviđen  je u 2013. godini, kada će autori iz Tajlanda, Singapura i svijeta uzvratno gostovati u Istri uz sličan scenarij. Projektu se sukcesivno mogu pridruživati i umjetnici iz drugih sredina.

Više informacija o realizaciji projekta Iste kiše, isti vjetar potražite ovdje.

KP
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 01.02.2012