Istina fikcije | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Istina fikcije

U sklopu Filmskih večeri u Močvari Miroslav Sikavica i Igor Bezinović pričaju o sveprisutnoj globalnoj modi stapanja igranog i dokumentarnog filma.

09.11.2017 , Zagreb - Močvara

U četvrtak, 9. studenog u 20.30 sati Filmske večeri u Močvari predstavljaju Istina fikcije.

Sveprisutna globalna moda stapanja igranog i dokumentarnog ušla je ove sezone na velika vrata i u domaću filmsku arenu koju su obilježila dva igrana izleta hvaljenih dokumentarista mlađe generacije. Nakon premijere i nagrade u Cannesu kratki igrani film Zvir Miroslava Sikavice osvojio je Dane hrvatskog filma te godišnju nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film, dok je prvi dugometražni igrani film Kratki izlet Igora Bezinovića nakon premijere u Rotterdamu neočekivano osvojio Zlatnu arenu na ovogodišnjoj Puli.

Obojica autora bogato su se okoristila svojom dokumentarističkom pozadinom i stvorili djela na razmeđu istine i fikcije. Teži li uistinu svaki dokumentarni film igranom i obrnuto provjerit ćemo u razgovoru sa samim autorima, a diskusiji će se pridružiti istaknuti kritičar mlađe generacije Danijel Brlas.

Film će svoju zagrebačku premijeru imati sredinom prosinca, a tim povodom s Bezinovićem će se trasirati dug proces nastanka filma te detektirati autorski svjetonazor u njegovoj pozadini, dok će Miroslav Sikavica komentirati i svoj dugometražni dokumentarac Glasnije od oružja koji se trenutno nalazi u redovnoj kinodistribuciji, a u kojem stvarnost poprima elemente fikcije.

Moderatorica je Višnja Vukašinović, a prikazuju se filmovi Zvir (2016.), Kierkegaard (2014.) i Vrlo kratki izlet (2014.).

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.11.2017